Stockholm Furniture Fair
och Ljus 2003
5-9 februari 2003


Stockholm Furniture Fair och Ljus 2003 presenterar 7 spännande utställningar som fördjupar mässbesöket med aktuella frågeställningar om den svenska designens själ, ursprung och hemvist.


“Made in Sweden?! The (un) importance of nationality”
Hur global är den svenska formen? Vad kallar vi för svensk design och på vilka grunder gör vi det? Den allt snabbare globaliseringen leder till en ständigt accelerande korsbefruktning i design, stil och smak länderna emellan. Svenska formgivare jobbar åt tyska producenter, italienska och japanska formgivare i sin tur åt svenska möbelproducenter.
På Stockholm Furniture Fair 2003 ska denna gång entrétorget vigas åt den aktuella frågeställningen om nationalitet och design. Utställningskoordinator Caroline Heiroth har tillsammans med några design- och kulturskribenter valt ut ett 40-tal möbler som är exempel på internationella samarbeten: antingen mellan svenska formgivare och utländska producenter eller tvärtom, mellan utländska formgivare och svenska producenter. Hur svensk är en stol som har formgivits av en italienare men producerats i Sverige, är en av utställningens frågor.
”Made in Sweden?! The (un)importance of nationality”, kommer att uppta nästan hela entréhallen. Utställningsarkitekter är den välkända designtrion Claesson, Koivisto och Rune.

”1900-2002 – Svensk form – Internationell design”
Är det svenska formspråket en självständig företeelse eller ett samspel av internationella strömningar? Frågan ställs inte bara av utställningen ”Made in Sweden?!” Den fördjupas på mässan även i ett historiskt perspektiv av utställningen ”1900-2002 Svensk form – Internationell design” som besökaren hittar i B-hallen. ”1900-2002” följer designens utveckling från förra sekelskiftet fram till i år. Den exemplifierar den svenska, den nordiska och den internationella designhistorien i parallella drag. Ansvarig för utställningen är Hedvig Hedqvist, inredningsarkitekt och Svenska Dagbladets designskribent sedan tjugofem år. Utställningen konkretiserar den genomgång av designhistoria som Hedvig Hedqvist har utvecklat i sin nyligen utgivna bok med samma namn som utställningen. Utställningsarkitekt är Carl Johan Hahne.

Möbler för gränslösa rum
Möbler som befinner sig i gränslandet mellan ute och inne och är lika användbara inomhus som utomhus har under senare år alltmer blivit en självständig möbelgrupp. Till skillnad från utemöblerna har de många gånger ett uttrycksfullare formspråk, vilket beror på flexiblare material som syntetväv, gummi, plast och rotting ibland i kombination med metall. Detta möjliggör ett både friare och mer skulpturalt uttryck som är lätt att anpassa till andra möbler.
Utställningen ”Möbler för gränslösa rum” är projekterad av designjournalisten Jill Dufwa.

Unik textil konst för offentlig miljö
Tillsammans med Ulrika Mårtensson, textil konstnär och arkitekt, har HV Ateljé arbetat fram idéer kring användningsområden för textil och textilkonst i dagens arkitektur, såväl interiört som exteriört.

Break!
Formgivarna Nina Jobs och Sara Szyber skapar en inspirerande mötesplats, en spännande high-light på en hittills outnyttjad yta, vid den östra entrén till hall C. Utställningen visar möbler, ljus och objekt på 100 kvm. Don’ t miss the break!

Möbler i naturkvalité av lövträd
Lövträ Höglandet är ett projekt som vill öka användningen av det svenska lövträdet i bland annat möbelprodukter. I samarbete med designers, formgivare och möbeltillverkare skapar Lövträdinstitutet möbler i naturkvalité, möbler med livlig ådring, flammig struktur, rödkärna, färskkvist mm. För utställningen ansvarar Bengt-Elis Pettersson och Susanne Johansson.

Excellent Swedish Design
Utställningen är ett mindre urval av de produkter som juryn för Utmärkt Svensk Form 2002 premierade. Utställningsarkitektur av Erik Andersson, grafisk design av Markus Moström.