ARTEK
STOL 611: AALTOS ORIGINALMODELL FRAN 19291 PRODUKTION IGEN
 

Alvar Aalto som är känd som en av de första funktionalistiska arkitekterna i Finland inledde sin karriär som möbelformgivare redan på 1920-talet. Han ritade enkla fungerande möbler till sina byggnader i en anda som matchade arkitekturen. Artek grundades år 1935 för att marknadsföra och sälja Aalto-möbler.

Stol 611, som Aalto skapade år 1929, hör till Arteks äldsta modeller. l sanatoriet i Pemar, som var Aaltos internationella genombrottsarbete, har den varit i bruk bl.a. som matsalsstol redan i över 60 år. Originalmodellen med rygg och sits i faner passar vår tids strama linje perfekt och därför har det varit naturligt att på nytt ta den med i Arteks sortiment.

Den stapelbara stolen 61 1 har, med små modifikationer, varit i produktion från år 1929. Den är en föredömlig universalstol, vars okonstlade form gör den mycket användbar i olika miljöer. 61 1 är kanske Aaltos mest traditionella stol, men dess långa historia vittnar om en obruten popularitet. Tack vare sin strikta form lämpar den sig utmärkt även för "icke-aaltomässiga" rum. Stolen kan med fog kallas en klassiker.

Stolen görs i björk, lackerad i natur alternativt svart- eller gråbetsad. Andra färger fås på beställning. Sitsens och ryggens utförande är antingen faner, sadelgjordsflätning eller klädsel. Som tilläggsutrustning finns psalmboksställ, kopplingsbeslag och transportvagn.

STOL 611 OCH STOL 66: ALVAR AALTOS MODERNA KLASSIKER l NYA FÄRGNYANSER
  Artek kompletterar sitt utbud med Alvar Aaltos stolklassiker i nya färgnyanser. Nu finns även betsade versioner av stol 61 1 och stol 66. Stol 61 1 tillverkas i vitt, grått och svart, stol 66 finns i vitt eller svart. Stolarna tillverkas naturligtvis också i de gamla versionerna.

STOL 611
Aaltos stapelbara och åter aktuella aliroundstol 61 1 från år 1929 har nu återupptagits till produktion i sin ursprungliga version. Stolen har tillverkats kontinuerligt med en del smärre modifikationer allt sedan den först formgavs. Denna stolmodell som hör till de första stolarna hos Artek är en exemplarisk basstol vars okonstlade form gör den mycket användbar i många olika miljöer. Tack vare sin neutrala design passar den utmärkt även i lokaler som inte för övrigt representerar Aaltos formspråk.
Stolens stomme är tillverkad av björk. Färgnyanserna är naturfärgat lack eller betsat vitt, grått eller svart. Sitsen och ryggstödet är av björkplywood och klädda antingen med tyg eller sadelgjordsflätning.

STOL66
Stol 66 hör till en storfamilj som Aalto ritade 1933 och vars första medlem, pall 60, var avsedd för inredningen i biblioteket i Viborg. Utgångspunkten för denna storfamilj var det s.k. formpressade L-benet i trä som Aalto senare fick patent på. Aalto utvecklade flera olika variationer med ryggstöd av den funktionalistiska pallen. Målet var att ta fram en stol som var både stadig och bekväm att sitta på.
Stolen görs i björk och den finns även betsad i vitt eller svart med klädd sits. Den tackade naturfärgade stolens sits är av björkplywood, linoleum, laminat eller med tygklädsel.

NOOMI – EN NY STOL MED MAXIMAL FUNKTION OCH TILLTALANDE FORM

  Noomi är det senaste tillskottet i Arteks storfamilj. Nykomlingen som väger knappt 5 kg fyller ändå kraven på effektivitet och funktion i offentliga miljöer. Noomi är en universalstol med många olika användningsmöjligheter som passar in i de mest olika interiörer.

Till sin natur är Noomi enkel och väl genomtänkt. Designern Vesa Damski har tagit fasta på det väsentliga och skalat bort överflödigt. Stolens personlighet föds ur dess väl avvägda detaljer och avsaknaden av onödiga accentueringar. Harmonin mellan dess olika delar talar för enkla värden. Noomi är en sympatisk och ergonomiskt riktig stol.

Vesa Damski har arbetat som designer för Artek sen 1995.

"Att skapa för Artek är så inspirerande att man kommer bra nära det maximalt möjliga. I fråga om Noomi känne rjag att jag uppfyllt min ambition: att skapa en verkligt bra stol"

Tanken om enkelhet kommer till uttryck såväl i stolens utseende som i dess konstruktion. Noomi kan kopplas och staplas. Dessutom finns en särskild förvaringsvagn för stolen. Materialet är formpressad björkfaner på epoxilackerat eller mattförkromat stålrörstativ. Stolen fås i flera olika ytbehandlingar: med eller utan tygkläsel samt enbart sitsen överklädd. Noomi tillverkas både med och utan armstöd. Noomi är ett innovativt svar på nutidens krav och helt i Arteks tradition: modern design och förstklassig kvalitet.


Alvar Aalto grundade Artek 1935 för att marknadsföra och sälja aaltomöbler Arteks viktigaste produkter, aaltomöblema, är kända överallt i världen. Atteks historia och utveckling har följt Alvar Aaltos grundvärderingar, som fortfarande utgör basen för företagets verksamhet. Vid sidan av de klassiska möblema producerar Artek även noga utvalda, skickligt designade nya produkter som för arvet från Aalto vidare.

 

Artek är ett dotterbolag till Art&Technology by Proventus, som även äger Kinnasand och Snowcrash.

Ytterligare information:
Artek oy ab, Södraesplanaden 18, FIN-00130 Helsingfors
tel +358 9 613 250, fax 6132 5260, export@artek.fi