Vad händer på mässan


- Vi återkommer strax med nyheter & bildreportage från mässan

Välkommen till den största möbel- och ljusmässan någonsin!
2000-talets första möbelmässa i Stockholm blir också den största som någonsin arrangerats i mässans femtioåriga historia.
  Vi vågar faktiskt påstå att allt tyder på att den också blir den bästa mässan någonsin för både utställare och kunder.
  Ljus 2000 blir den hittills största mässan för hemmiljö (B-hallen) och offentlig miljö (C-hallen).
  En komplett inredningsmässa. Ett centrum för internordisk handel. Här finns hemmöbler, inredning för offentlig miljö, kontorsmöbler, belysning - massor av spännande nyheter för fackfolk inom branschens alla kategorier.
  Årets stora möbelhändelse, brukar den kallas. Självklart behåller mässan den positionen.
  Lagom till mässorna är den nybyggda C-hallen färdig att tas i bruk. Utställningsytan ökar med 35% till 56.000 kvm brutto. Därmed kan drygt 700 företag visa sina kollektioner på en nettoyta av 33.000 kvm vilket är detsamma som störst i Norden.
  Utsålt till sista plats sedan ett halvår tillbaka. Det säger allt om det stora förhandsintresset från utställarnas sida. Mycket lovande.Allt händer på mässan!
Vad möter då besökarna den 9-13 februari på Internationella Svenska Möbelmässan och Ljus 2000? Här några punkter:

  På entrétorget finns denna gång en utställning av Carl Malmstens-skolan som firar 70 års jubileum. Här visas ett axplock ur skolans historia men också glimtar av framtidens verksamhet.

  Hem 2000 är en ny sektion i A-hallen, som rymmer möbler och inredning för hemmiljö med en mångkulturell och aktivt nytänkande design. Tradition kombineras med dagens formspråk.

  Area Modern återfinns för tredje året på mässan, nu i B-hallen, större än tidigare. Tidstypiska hemmöbler av hög internationell klass. Laddat med nyheter - en stor attraktion med sina 40 utställare. Dagens och morgondagens profilerade design med svenska och internationella arkitekter i spännande möten. Italiensk, finsk, dansk, engelsk och svensk form inspirerar besökarna.

  Japanska och svenska arkitekter presenterar i Area Modern resultatet av ett samarbete med Nordic Timber Council. 10 japanska och tre svenska arkitekter ingår i projektet som går ut på att formge möbler i nordisk furu.

  Världspremiär. Efter Stockholm går utställningen vidare till Tokyos internationella möbelmässa och till en eller flera europeiska städer. De tre svenska arkitekterna är Love Arbén, Peter Hellqvist och Mattias Ljunggren.

  På mässan visas också vandringsutställningen "Bostaden som arkitektur". Utställningen som ligger i kongressfoaljen ställer bla frågan – finns det bostäder som är mer stämningsfulla och trivsammare än andra?

  Stolens Grafik är benämningen på en utställning där elever från RMI-Berghs möter elever från KTH-A i 23 formexperiment kring sittandets estetik- Utställningen finns vid östra entrén.

  Under 250 år har den Mathssonska släkten bedrivit möbelsnickeri i Värnamo. Historiska Sällskapet GAMLA WERNAMO beskriver i en skärmutställning 6 generationers möbelgärning genom sekler. Från Gustav Jonasson, född 1750, till Bruno Mathsson som med sina möbler nådde världsberömmelse.

Den nya C-hallen
I den nya C-hallen finns möbler och belysning för offentlig miljö samt kontorsmöbler. En mycket uppskattad och uppmärksammad sektion som nu blivit ytterligare utökad till totalt 21 800 kvm. Den största hallen, alltså, tätt följd av A-hallen som har en yta på 19 000 kvm. Här finns även utställningar från 15 skolor - HDK, Konstfack, Carl Malmsten, Steneby, Borås Textilhögskola m fl.

  Ett flertal kökstillverkare ställer ut i C-hallen i en spännande gemensam monter. Missa inte mötet med Marbodal, Canadakök, Myresjökök, Ballingslöv, Lidhult och Kvänum.

  Ljus 2000, Nordens största mässa för belysning av hem och offentlig miljö pågår parallellt med möbelmässan. Ett mycket uppskattat och välbesökt evenemang för fackmän inom belysningsbranschens olika led.

  Ett förstklassigt seminarie-program förhöjer mässans rika utbud. En av talarna är förre finansminister Erik Åsbrink som framträder torsdag den 10 februari med SMI/Stockholmsmässan som programvärdar. Piero Lissoni, italiensk formgivare ger sin syn på design under mässans första dag. Övriga värdar är Fagerhults, Håg, TCO, Offentliga Rum, Lövträinstitutet, samt WWF. Och inte minst Tibro Förenade Möbelfabriker med en bukett fräscha idéer från USA.

  Mötesplatser finns det flera: Happy Hour på News Bar från onsdag till fredag 17-18.30.

  Inredningsarkitekternas bar, SIR-baren, självklart öppen för alla som vill träffas, äta en bit, prata med kolleger, hall C är adressen.

  Ett gott råd: Vik en extra dag för Ditt besök på mässan! Här finns massor av inspiration att hämta för alla! Här har vi bara gett ett litet smakprov. Välkommen!