HOMMAGE 1900
KÄLLEMO

Ser man i backspegeln, ibland mängden av möbler genom årtionden finner man något som äger uppriktigheten och som känns giltigt. Att "gå tillbaka till läggen" som det heter på skrivarspråk.

Jag hade förmånen att personligen lära känna den tidigare generationens betydande formgivare och arkitekter som Erik Chambert, Bruno Mathsson och Carl-Axel Acking. Gunnar Asplunds närhet förmedlade i första hand sonen, professor Hans Asplund, när jag fick hans bok "Farväl till funktionalismen" med dedikation.

John Kandell blev, liksom tidigare Bruno Mathsson, något av en mentor.

Vi på Källemo bekänner oss till den skola som anser den fria konsten vara den bästa läroboken i seendets svåra konst, väl medvetna om olika, mänskliga krav på funktion.

Mångfald är bättre än enfald.

Oavsett trender och glassiga kataloger är det värdefullt att marknaden fortfarande har tillgång till modeller som är lika fräscha som när de ritades för årtionden sedan. Som håller för ögats slitage.

Det är bakgrunden till presentationen av Hommage 1900.

Detta tar vi med oss in i nästa årtusende tillsammans med Jonas Bohlin, vars modeller, i första hand betongstolen, kom att tillföra ordet kvalitet en ny dimension. Mats Theselius naturnära, egensinniga artisteri, alltid med en lång filosofisk process i bakgrunden, den strame guten Mattias Ljunggren, och naturligtvis islänningen Sigurdúr Gustafsson.

Det började med en tango, där vi äntligen kände "doften" från de Stijl. Länge har det förvånat att dessa holländska konstnärers ideologi inte fått influenser inom formgivningen. Att Staedlijk Museum i Amsterdam, liksom Nationalmuseum, tog Sigurdúr Gustafsson till sig förvånar inte. Och ett säkert öga uppfattar denne islännings självständiga hantering av form och färg.

Det som är betydelsefullt uppfattas oftast långt efteråt.

Källemo, Vämamo 1999/2000

 

 

Det gäller att tåla tidens tand. Men det gäller också att formulera sig rätt från början. Välja det som tål ögats slitage.

Sven Lundh

 

Källemo presenterade under
möbelmässan bl.a. följande:

 

 

Ambassad
Design Mats Theselius

Årets Möbel 1999

Anna
Design Anna Kraitz
fåtölj - canapé eller...
 
  Bamboo King
Design Mats Theselius
med japanska förtecken
upplaga 360 ex.

ekg
Design Jonas Palmius

skulptörens egen drömstol

 
  Fyrklövern
Design Sigurdúr Gustafsson
soffbord 1.2.3.4
Keflavik
Design Sigurdúr Gustafsson
det började med båtskrov...
 
  Pick Up
Design Harri Koskinen
ännu en genialisk golvhylla, hopfällbar
Recliner 1930
Design Erik Chambert
 
  The Sofa Mathsson 39
Design Bruno Mathsson
Nypremiär på denna klassiska soffa
     

 

Välkommen till KÄLLEMO´s Hemsidor