introducerar:
   

Sticks-900 - elegant pollare i aluminium

- Sticks-900 är designad av de danska Åhusarkitekterna Schmidt, Hammer & Lassen som tidigare hyllats bland annat för arkitekturen av tillbyggnaden av Det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn, "Den svarta diamanten", berättar Tore Larsson, VD Fox Design som presenterar pollaren för första gången i Sverige på Möbel- och Ljusmässan i Älvsjö den 9 - 13 februari.

 

- Pollarens lätta aluminiumkonstruktion och smäckra design har gett oss ett bra komplement till befintligt sortiment, berättar Tore Larsson.

Pollaren är 900 mm hög, tillverkad i aluminium och lackerad i grått. Ljuskällan är 40 W kompaktlysrör som antingen kan beställas med en enkel ljusspalt, så att den lyser bara åt ett håll, eller med dubbel ljusspalt för att få belysning åt båda håll. Lysröret täcks av en opal PET-skiva.

- Sticks-900 är tänkt främst för utomhusmiljöer, men fungerar också väldigt bra i inomhusmiljöer som till exempel köpcentra och överbyggda inomhustorg, berättar Tore vidare.


introducerar CircLet;

Takarmatur med cirkulärt lysrör
och flera funktioner

- CircLet har den senaste generationens cirkulära 16 mm lysrör,T-R16. Formen lämnar luft i mitten av armaturen där vi skapat en mängd användbara funktionsmöjligheter och ändå lyckats bevara estetiken, berättar Tore Larsson.

Allt i ett ger en snyggare helhet
- Mitt i CircLet kan man placera en IR-mottagare för ljuskontroll, ett ventilationsuttag, en högtalare, en riktbar spotlight, en rökdetektor, ett sprinklerhuvud, en helt dold videokamera för exempelvis bankövervakning eller ytterligare en ljuskälla i hallogen eller kompaktlysrör, berättar Tore Larsson, VD Fox Design, som presenterade armaturen för första gången på Möbel- och Ljusmässan i Älvsjö, Stockholm.


Några av
CircLets komponenter har specialdesignats för att möjliggöra de många olika funktionslösningarna. Armaturen finns att få som infälld, takmonterad eller pendlad. Den smala lysrörsdiametern möjliggör en extremt platt konstruktion, som bygger endast 80mm. Som standard har CircLet opalring, prismaring eller radialraster, men kan också beställas med bland annat etsad glasskiva eller bikakeraster.


introducerar en helt ny pollare:

Solid Reef - början på något nytt

- Solid Reef är en helt ny produkt som är ett resultat av ett fruktbart samarbete mellan arkitekt Magnus Ståhl, industridesigner Magnus Lindfors och ljusdesigner Michael Hallbert, berättar Tore Larsson, VD Fox Design som presenterar det allra första exemplaret av pollaren Solid Reef på Möbel- och Ljusmässan i Älvsjö den 9 - 13 februari.

Både bestämd och dynamisk

Solid Reef är tillverkad i två delar och är tänkt att kunna användas på flera sätt. Antingen med stolpen i svarvat lärkträ, fiberbetong eller lackerad aluminium. Lamphuvudet är tillverkat i gjuten aluminium och kan användas med en av stolparna eller separat exempelvis placerad på en mur eller liknande.

- Designen är helt ny men bygger på Fox Designs tidigare formfilosofi. Tanken är att Solid Reef ska kunna kombineras med andra produkter ur sortimentet, berättar Magnus Ståhl som varit arkitekten i det gäng med olika kompetenser som samlats av Fox Design för att producera nytänkande inför år 2000.

- Hur ljuset styrs ut ur armaturen är väldigt viktigt och har legat till grund för vårt arbete med formgivningen, berättar Michael Hallbert, som ansvarat för ljussättningen.

- Solid Reef är en pollararmatur framtagen med säkerheten i vår offentliga miljö i åtanke. Placerar man exempelvis pollaren utmed en gångväg ska ljuset lysa upp vägen och området vid sidan av, men inte blända de som kommer gående, berättar Michael Hallbert vidare.

- Det har varit väldigt intressant att samarbeta med våra olika utgångspunkter, berättar Magnus Lindfors som tror att produktens användningsområde bräddats tack vare industridesignens tanke på en större marknad, ljusdesignens aspekter på ljus och inte minst beställarens fria tyglar men tydliga önskemål och höga kvalitetskrav.


introducerar Kardanstrahler;
Kardanupphängd spotlight ger maximal flexibilitet

- Ljuskällan sitter fäst i två armar som gör att ljuset blir extremt riktbart åt alla håll - 360° vridbarhet med 40° vinkel. Dessutom kan armaturen bestyckas med fyra olika ljuskällor, vilket gör att man har en maximal möjlighet att påverka atmosfären i rummet genom ljuset, berättar Tore Larsson, VD Fox Design som presentare armaturen för första gången i Sverige på Möbel- och Ljusmässan i Älvsjö, Stockholm

 

Kardanstrahler tillverkas av det tyska belysningsföretaget Wila Leuchten GmbH som representeras i Skandinavien av Fox Design AB. Armaturen är tillverkad i högvärdiga material vilket ger en fantastisk kvalitet och finish, något som är typiskt för Wilas belysning.

Flexibiliteten som Kardanstrahler ger gör att man kan skapa en flexibel ljussättning utifrån olika förutsättningar i till exempel affärsutrymmen, utställningar, gallerier och modern hemmiljö.Väljer man till exempel en hallogen reflektor med aluminium så har den ett extra skydd som kastar ljust bakåt. Allt ljus är indirekt vilket gör att armaturen aldrig bländas. Kallljushallogenen skickar armaturens värme bakåt vilket är idealisk när man vill undvika värme på det man vill belysa. Väljer man metall hallogen kan man åstadkomma extra mycket ljus. Dessutom kan man välja mellan smalstrålande eller bredstrålande hallogen lampor.

Här nedan en kort presentation av de tre som samlats av Fox Design
för att tillsammans producera nytänkande inför år 2000.

Magnus Ståhl / Ståhl + Andersson Arkitektbyrå
Arkitekt, Inredningsarkitekt, Byggnadsingenjör samt dipl. Marknadsekonom

 

Magnus Ståhl arbetar för närvarande bland annat med Hagaterminalen, Hagaparken i Stockholm samt IPMīs kontor i Ulricehamn. Magnus har ritat ett stort antal exklusiva privatvillor i Stockholms närhet och skärgård. Andra projekt är Apaté bron, Hammarby Sjöstad samt ett flertal kontor, till exempel kontor för företagen Tankebolaget, Gear, Tele 2, McDonalds samt Restaurang "under" på Fridhemsplan. Magnus har dessutom arbetat med uppdrag utomlands, t ex en villa i SantaMonica, Los Angeles samt Docklands kontor i London för att nämna ett par.

Magnus har premierats i tio olika pristävlingar. Bland annat 1995 vann Magnus Svensk Forms första priser, Stora Designpriset samt priset Stockholms vatten och 1996 fick Magnus första pris "Tre Broar" för Hammarby Sjöstad, i Stockholm.

Magnus Lindfors / Magnus Lindfors Design nu KOM Industridesign
Industridesigner

Magnus Lindfors är utbildad i industridesign på Konstfack med påbyggnadskurs, Industriell Miljöskyddsteknik på KTH. Sedan 1988 är Magnus Lindfors sin egen med uppdrag för flertalet företag, till exempel handdator för svensk Bilprovning, Minec Systems AB, kundtjänstbord för Folksam, glidstöd för Birstaverken, och kontrollbord för Televerket Radio för att nämna några projekt och uppdragsgivare. 1990 vann Magnus Lindfors första pris i tävlingen "Form för framtiden" arrangerad av Naturskyddsföreningen och Föreningen Svensk Form. Han vann med projektet "från hylla till mylla".

Michael Hallbert / Michael Hallbert LjusDesign AB
Ljusdesigner

Michael Hallbert arbetar sedan 5 år med arkitekturbelysning men har varit verksam som ljusdesigner inom teatern i drygt 25 år. Michael har just vunnit utmärkelsen " Svenska Ljuspriset" och arbetar för tillfället tillsammans med Magnus Ståhl också när det gäller Sickla bro och Hagaterminalen.

1994 ansvarade Michael Hallbert för öppnings och avslutningsceremonierna vid Olympiska spelen i Lillehammer. Han är "Pappa" till ny ljussättning av Obelisken på Sergels Torg samt
belysningsplanen för Stora Torget i Uppsala för att nämna ett par uppdrag. Dessutom har Michael Hallbert utarbetat egen armatur samt medverkat till belysningsförslag som utprovats på en del av Fleminggatan. Detta är ett av de förslag som ligger till grund för Gatu & fastighetskontorets plan för belysning av stenstaden.

 

För mer information vänligen kontakta:

Tore Larsson, VD Fox Design AB, tel 08 - 440 85 41
Mer information finns också på: www.foxdesign.se under sortiment

KORT OM FOX DESIGN AB
Fox Design AB är ett helägt svenskt företag som tillverkar och marknadsför belysningsarmaturer för offentlig inomhus- och utomhusmiljö. Armaturerna i Fox Designs sortiment är egenproducerade designade av arkitekterna Tom Stepp och Carita Kull samt armaturer tillverkade av Focus Lighting A/S eller Wila Leuchten GmbH, som Fox Design representerar i Norge, Finland, Danmark och Sverige. Fox Design eftersträvar genomgående hög kvalitet i design, materialval och funktion. Företaget ägs och drivs av Tore Larsson sedan 1978.