ÅRETS MÖBEL 1998
- med liv och lust
Årets Möbel 1998 heter LIV och är en kollektion poetiskt lekfulla möbler och föremål, formgivna av arkitekten Jonas Bohlin, som tilldelas Sköna hems utmärkelse för god svensk möbeldesign.

Kollektionen är ett exempel på den Bohlinska frihet som vi lärt känna ända sedan debuten 1981 med betongstolen Concrete. Här är möbler som skyr varje etikett och Sköna hems jury motiverar sig: LIV är en kollektion med hjärta, en samlad lek, en avskalad och rättfram manifestation, en helhet med poetisk botten på hög konstnärlig nivå.

 

Jonas Bohlin, mannen som går sin egen väg, med delar av kollektionen LIV. Möblerna producerar han själv.
Foto: Micke Lundström

Möblerna och föremålen har sin upprinnelse i den resa till Paris som Jonas Bohlin genomförde här om året. En roddtur med hjälp av 53 vänner och fyra årpar i en öppen långbåt, en specialbyggd skönhet i trä med samma namn. De tre bokstäverna är också det latinska talet 54 och enligt numerologins teorier en symbol för befruktning och födelse.

Från Riddarholmskajen i Stockholm en vacker majmorgon gick resan via Mälaren, Östersjön, Göta kanal och Kattegatt till små vattenvägar och kanaler i Tyskland, Holland och Belgien för att 116 dygn senare nå fram till Seine och Pont Neuf i Paris.

­ Det var en gammal dröm förverkligad, berättar Jonas Bohlin.

Utställningen på Färgfabriken i Stockholm blev sedan en "dokumentation av en gudomlig resa, i tid och rum", som han skriver i boken med samma namn. Alla föremål är också inspirerade av resan: Fåtöljen med bräder som en av de många bryggor där man vilade ut, garderoben med genomskinlig plastduk likt seglen vilka sällan hissades, mattan som liknar stjärnhimlen och de oändligt långa kanalerna, pallen med vit kuddsits som drömmen, molnen och påminnelse om det man saknade mest under rodden ­ en skön huvudkudde för natten.

Den nätta stolen, med droppformat ryggstöd, hittar vi idag på nya Arkitekturmuseets kafé och i fåtöljen sjunker besökarna ner när de hälsar på Moderna muséets chef, David Elliot beställde omedelbart ett par fåtöljer när han blev varse dem. Här på kontoret är de klädda i svart skinn.

Förutom en rad möbler, ofta i gränslandet konst-funktion, har Jonas Bohlin tidigare haft utställningsuppdrag, gjort illustrationer och inredningar, bl a restaurangen Rolfs kök och konstsamlaren Fredrik Roos stockholmslägenhet. Just nu är han i igång med att ge anrika Sturehof en ansiktslyftning. Däremellan har han varit galleriägare, lärare på Beckmans formlinje, vilken han initierade, och ordförande i SIR, inredningsarkitekternas riksförbund.

Nu i december mottog han Bildkonstnärsfondens stora stipendium på 250 000 kronor. ­ Pengar jag tänker använda till att skaffa en riktig ateljé (den hittillsvarande är mer som en skrubb) med möjlighet att visa och sälja mina möbler. LIV producerar jag ju själv, vilket jag tycker är en rolig del av processen.

Årets Möbel är Sköna hems utmärkelse för god och nyskapande möbelformgivning. I juryn har ingått arkitekt Gunilla Allard, professorn på Konstfack Love Arbén, arkitekt Thomas Sandell, glasformgivare Ann Wåhlström samt från redaktionen Lage Stone och Dan Gordan. Utmärkelsen, ett diplom formgivet av grafiske formgivaren Lotta Kühlhorn, delades ut vid en cermoni på möbelmässan i februari.

Tidigare pristagare: Johan Hellström, 1993, för bokhyllan Kubik, Morten Kjelstrup och Allan Östgaard för barnmöbelserien Mammut, Björn Dahlström för Liten fåtölj, Jan Schedin för bord- och bänkserien J.S samt Anki Gneib, 1997, för hylla Squeeze.

Mer information om Årets möbel 1998 finns i senaste numret av Sköna hem, nr 2-98.

Back to