Ung design tar priset
De är begåvade och ligger rätt i tiden. Och inom sig bär de embryot till morgondagens svenska formgivning. Nu firar Sköna hem 20 år med att dela ut jubileumsstipendier till sex unga designer.

Foto: Mikael Dubois.

Med blick för framtiden. Från vänster Eva Lilja Löwenhielm på puffen i ullflanell hon gjort för designtorget, Peter Andersson bakom sin prototypfåtölj med plats för en kompis, Pasi Välimaa med sitt tusenbitars lapptäcke, Maja Lindahl intill stålrörsstol, ännu ej i produktion, Katrin Hefter vid sin golvlampa och Olle Gyllang med termopluntan som ingår i Åhléns designkollektion Helt Enkelt.

När Sköna hem fyllde tio år firade vi med att ge jubileumsstipendier till sex unga formgivare, som då var relativt okända men hade visat framfötterna med egen stark profil. Idag tillhör de alla toppskiktet inom svensk design.

Nu firar vi 20-årsdagen med att ge stipendier till sex unga, vars design vi tror kommer få betydelse på andra sidan sekelskiftet.

De sex utvalda är Peter Andersson, Olle Gyllang, Katrine Hefter, Eva Lilja Löwenhielm, Maja Lindahl och Pasi Välimaa. De har alla med sin design visat en konstnärlighet och social inlevelse i sin känsla för att koppla form och funktion till en nuskapande produkt. Stipendiet är 20 000 kr till varje formgivare.

Sköna hems jubileumsjury: Hedvig Hedqvist, designjournalist på Svenska Dagbladet, Love Arbén, t f rektor på Konstfack och Thomas Sandell, arkitekt.

1989 års stipendiater hette Gunilla Allard, Matz Borgström, Gunilla Lagerhem Ullberg, Thomas Sandell, Leo Thafvelin och Pia Wallén.