Foto: August Eriksson

Ett luftigt bord med en smäcker, arkitektonisk benställning är Årets möbel 2008. Inga Sempé – industridesigner i Paris – får Sköna hems utmärkelse
och ett stipendium på 25 000 kronor för bordet La Chapelle. Tillverkare är Malmöbaserade David design.

”Möblernas samlingspunkt – bordet – har inte alltid varit den visuellt mest engagerande möbeltypen”, konstaterar juryn för Årets möbel. ”Men i Inga Sempés La Chapelle har det givits en alldeles egen karaktär. Med tydlig form där praktisk och visuell funktion förenas till arkitektonisk kvalitet.”

– Min grundidé var att åstadkomma ett visuellt tydligt, men inte massivt utan lätt och ljust bord, berättar formgivaren.

I efterhand såg jag att stativet är väldigt likt de skydd man sätter runt träden längs trottoarerna här i Paris. I Luxembourgträdgården där jag lekte som barn finns också parkmöbler med likartat utseende. Och bordsskivan är rund, men ingen perfekt cirkel utan lite tillknycklad.

Bordet produceras av David design och tillverkas i Sverige. Ett litet sidobord presenterades på möbelmässan i Milano för två år sedan och förra året kom uppföljaren, ett större konferens- eller matbord. Nu på Stockholm furniture fair i februari presenteras den tredje storleken i familjen La Chapelle, ett mindre matbord i storlek 126x150 cm. Samtliga tre varianter uppskattas av Sköna hems jury för den tydliga karaktären och att formgivaren tagit sig an en av designvärldens mest
försmådda möbler.


Foto: August Eriksson

Inga Sempé räknas till Europas mest intressanta formgivare. Efter sex år med egen firma har hon i dag uppdrag för en rad välkända möbeltillverkare, de flesta i Italien – som Cappellini, Edra, Magis och Luceplan – men också i Sverige. Förutom för David design, som även visar en ny hylla av Inga Sempé på möbelmässan, har hon gjort nya tygmönster åt Almedahls.


Foto: Jérôme Bonnet.

Detta är Årets möbel
Årets möbel, Sköna hems utmärkelse för god och nyskapande möbelformgivning, delades första gången ut 1993. Årets belönade möbel kan ses på möbelmässan – Stockholm furniture fair – i Sköna hems monter i entréhallen samt hos David design i monter C05:11. Utmärkelsen och ett stipendium på 25 000 kronor, delades ut vid en ceremoni 15 januari i skybaren i gamla skatteskrapan på Söder i Stockholm.

Årets jury
har bestått av Cilla Robach, intendent på Nationalmuseum, Björn Dahlström, möbelformgivare, Shideh Shaygan, inredningsarkitekt och Dan Gordan, redaktör på Sköna hem.

Kontakt
David design, 040-30 00 00,
Sköna hem/Dan Gordan, 08-736 57 71.

Tidigare mottagare av Årets möbel
1993 Johan Hellström för bokhyllan Kubik.
1994 Morten Kjelstrup och Allan Østgaard för barnmöbelserien Mammut.
1995 Björn Dahlström för Liten fåtölj.
1996 Jan Schedin för bord- och bänkserien J.S.
1997 Anki Gneib för hylla Squeeze.
1998 Jonas Bohlin för kollektionen Liv.
1999 Åke Axelsson för stol Anselm.
2000 Mats Theselius för stol Ambassad.
2001 Jonas Lindvall för stol Oak.
2002 Boris Berlin och Poul Christiansen för gummistolen Non.
2003 Per Sundstedt för gungpallen Ving.
2004 Stefan Borselius och Fredrik Mattson för stolen Sting.
2005 Thomas Bernstrand för bordet Uddabo
2006 Peter Andersson för stol Tilt.
2007 Peter Cohen för hylla Cell.