Gungpall är Årets Möbel 2003
Sköna hems utmärkelse går i år till
Per Sundstedt för gungpallen Ving

Tidningen Sköna hems utmärkelse Årets Möbel går i år till Per Sundstedt för gungpallen Ving.

Pallen med sin leende sits kom till under ett pinnstolsprojekt för möbeltillverkaren Pyra. Den är liten och nätt, väger bara 1,5 kilo och är tänkt som en extrastol vid arbetsordet eller i köket.

Priset, ett diplom av grafiska formgivaren Jonna Nilsson delas ut på Möbelmässan den 5 februari.

Gungpallen Ving väger bara 1,5 kg och är 585 cm hög, alltså lite högre än en vanlig stol. Den röda görs speciellt för den italienska marknaden. Pallen görs också i träfärgad björk och svart lack.

Foto: August Eriksson

Pallen:
- Jag har alltid suttit och vägt på stolar. Stolar man kan gunga på är på något sätt mycket skönare än andra, säger Per Sundstedt.
Per Sundstedt gick ut Konstfack 1964 och har framför allt arbetat med belysning. Han har bland annat gjort ljussättningen av Berzelii Park i Stockholm. Bara en gång tidigare, på 80-talet, har han ritat en stol, den gången för Ikea.
Pallen Ving har tidigare fått uppmärksamhet i en gungstolstävling i Italien, en tävling som ledde till att pallen nu också säljs i Milano. Den har också köpts in av Nationalmuseum.
PyraVing produceras av möbelföretaget Pyra. När de förevisar pallen, leder det allt som oftast till att samtal uppstår.
- Det här är ingen vanlig stol, den verkar få folk att prata. Tänk vad som skulle kunna hända om man ställer den i ett väntrum...,säger Ivar Björkman på Pyra.

Juryns motivering:
”Med grafisk skärpa och lustfylld rörlighet  visar gungpallen Ving att en liten möbel också kan vara stor konst. Den är en spännande nytolkning av en traditionell möbel som säkert finner en ny, yngre publik som gillar lättsamt sittande i fusion med form.”

Årets jury har bestått av:
Arkitekterna Love Arbén och Thomas Sandell, designhistorikern Sara Kristoffersson och Sköna hems chefredaktör Lotti Ander.

Tidigare mottagare av Årets möbel
1993 Johan Hellström för bokhyllan Kubik.
1994 Morten Kjelstrup och Allan Østgaard för barnmöbelserien Mammut.
1995 Björn Dahlström för Liten fåtölj.
1996 Jan Schedin för bord- och bänkserien J.S.
1997 Anki Gneib för hylla Squeeze.
1998 Jonas Bohlin för kollektionen Liv.
1999 Åke Axelsson för stol Anselm.
2000 Mats Theselius för stol Ambassad.
2001 Jonas Lindvall för stol Oak.
2002 Boris Berlin och Poul Christiansen för gummistolen Non.