Designer: no name

En utställning och en bok med 248 anonyma formgivare ur Torbjörn Lenskogs samlingar.

Visas 12 april-2 juni
på Svensk Form Skeppsholmen, Stockholm.

 

 

Utställningen handlar om sådana ting som ingen brukar bry sig om. Vardagliga saker. Ordinära bruksting som används, nöts och slängs. Hushållsföremål som inte omges med minsta aura av finhet. Ett par läsglasögon. en vattenskopa. En ljusstake, en gummituta, ett strykjärn, en bunke som deg kan jäsa i. Eller ett fullständigt ordinärt dricksglas. Det gemensamma för tingen i denna utställning och bok är att de framställts industriellt och att de fungerar. De fyller ett behov. Någon har tänkt efter, någon har ritat en skiss, någon har ansträngt sig. Denna någon är oftast många.

Tillsammans är de designern utan namn. Ett anonymt myller av verkmästare, ingenjörer och arbetare, verksamma i den massproducerande tillverkningsindustri som växte fram kring förra sekelskiftet. Beroende på traditioner från hantverkets tid, tog det längre eller kortare tid innan den anonyma formgivningen försvann. Glasindustrin knöt tidigt konstnärer till sig. Garverierna gjorde det inte.

 

 

 

  Med tiden blev namnen dock allt viktigare överallt, formgivningen kom att bli allt mer märkvärdigiserad. Den blev ett konkurrensmedel i sig. De individuella piruetterna blev allt fler, modetrenderna växlade allt snabbare. Idag kan formgivare nå stjärnstatus och varumärkesbyggandet blir allt viktigare.
Idé och grafisk form, bok och utställning: Torbjörn Lenskog
Samling: Torbjörn Lenskog Design Archives
Text: Lena Katarina Swanberg
Fotografi: Lennart Durehed
Förlag: Byggförlaget
Förläggare: Claes Dymling
Utställning: Svensk Form

Utställningen kommer att vandra.
 
  12 april-2 juni på Svensk Form Skeppsholmen, Stockholm.