Wiwen-rummet, Kulturen Lund, 12 juni 2002

En form som är enkel, djärv och geometrisk. Släta rena ytor och avskalade all onödig dekor. Så skulle man kunna beskriva Wiwen Nilssons silverarbeten. Den 12 juni öppnar Kulturen en ny permanent silverutställning med föremål av Wiwen - en av landets mest framstående silversmeder genom tiderna.

Foto: Viveca Ohlsson Foto: Viveca Ohlsson Foto: Viveca Ohlsson Foto: Viveca Ohlsson Foto: Viveca Ohlsson


Ett eget Wiwenrum

Utställningen rymmer ett par hundra föremål av Wiwen Nilssons silverarbeten från 1920-talet till 1970-talet. Det rör sig om silver för det dukade bordet, så som serviser, champagneglas och bestick men också föremål för skrivbordet och toilettbordet. Dessutom visas en omfattande samling smycken: modernistiska halsband, broscher med djurmotiv och smycken med bergkristall. Föremålen visas i ett nytt Wiwen Nilsson-rum.

Stor silverdonation
Utställningen är möjlig tack vare en ny stor silverdonation av Gertrud och Evald Persson, Lund. Därmed utökar Kulturen sin samling och befäster sin ställning som museet med den största och främsta samlingen av denna banbrytande lundasilversmed. Samlingen kommer att vara permanent utställd. En del av donationen är dessutom utställt i basutställningen MODERN-ISMEN. Utställningsrummet har bekostats av Margit och Lennart Carlssons stiftelse och Kulturens mecenater.

Pressvisning
Tisdagen den 11 juni kl 10.30 på Kulturen i Lund.
Utställningen öppnar den 12 juni i samband med årsmötet för Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige.

Utställnings- och informationsansvarig
Utställningsansvarig är Eva Kjerström Sjölin, tel 046-35 04 12. Informationsansvarig Kulturen är Karolina Rosenqvist, tel 046-35 04 41,
070-69 59 268 alt karolina.rosenqvist@kulturen.com.

 


studio@scandinaviandesign.com