Källemo´s utställning "effulgent" på
Möbelmässan i Köpenhamn 21-25 Maj 1997

Naturligtvis har jag respekt för den kvalitet som gäller funktion och slitstyrka. Det är elementära, mätbara, och tekniska egenskaper. Men det skall hålla för ögats slitage.
KVALITET i djupare mening handlar om inre egenskaper som känsla, uttryck, sinne, doft......
Allt detta gör något levande och som kan växa hos betraktaren eller brukaren. Inget är tekniskt mätbart. Det tillhör äventyret och saknar facit. Det förväntade kan få oväntade möten.
I samarbete med konstnärer vill vi tillföra möbelbranschen idéer och medverka till en mångfald och motarbeta den likgiltighet som uppträder när man väljer neutrala möbler till neutrala rum. Man kan bli sjuk för mindre.
EN enda person med karisma och utstrålning kan förändra stämningen i ett rum fyllt av människor. Jag inbillar mig att möbler och föremål, all bra konst, fungerar på samma sätt.
Konstnärer har en ovanlig förmåga att "lyfta upp". En del vågar följa med. Andra gör motstånd.
Källemo-manegen befolkas av möbler som produceras i limiterade upplagor. En del tydliga och andra mindre tydliga. Alla fria från påträngande effektsökeri.
På hedersplats utanför manegen några av Skandinaviens främsta formgivare i vår tid Bruno Mathsson, Hans J Wegner, Alvar Aalto.
Olav Eldöy från Norge får vara min dark horse.

Sven Lundh
KÄLLEMO

 

 
Sven Lundh har i över 40 år arbetat i möbelbranschen, bl.a med Hans J Wegner, Bruno Mathsson och Yngve Ekström.
Sven Lundh är en person med höga konstnärliga krav som vågar satsa på det okonventionella. De senaste 25 åren i det egna företaget KÄLLEMO, i Värnamo. Numera med sin son Erik (bild) och dotter Karin vid sin sida. Johan Kandell, Jonas Bohlin, Mats Theselius, Dan Ihreborn, Niels Hvass och Mattias Ljungren är några av de formgivare som KÄLLEMO representerar.

Ilona Hollsten


KÄLLEMO´s nästa installation kan Ni se på
Interior & Design 97 - Göteborg - 21-23 Oktober

Välkommen till KÄLLEMO´s Hemsidor