Mässhelgen för hela hemmet!
  
Första helgen i oktober laddar hela Stockholmsmässan med inredning och design. Hem 2004 kommer att vara fullmatad med trender, inspiration, vackra miljöer och shopping.


Förutom ett hundratal utställare kommer flera specialutställningar ge besökaren möjlighet att fördjupa sig i olika inredningsteman. Besökarna bjuds också på korta trendföredrag inom ämnen som köksinredning, designtrender, färgtrender och trädgårdsinspiration.

Färsk Form
Hems årliga designtävling Färsk Form presenterar i år nio nya designer som tävlar om Mercedes Benz Färsk Form Award. Priset delas ut under mässans första dag i samarbete med Mercedes Benz.

Nu ska badrummet spela huvudrollen
Kroppsvård har på senare tid blivit ett salongsfähigt ämne som diskuteras med liv och lust på bästa sändningstid i tv och vid middagsbord. Varför inte bjuda dina middagsgäster på en drink i din nyrenoverade relaxavdelning?

Vi satsar på våra badrum som aldrig förr. Idag är kakel, toalettsits och duschblandare viktiga stilmarkörer som avslöjar vem vi är eller vilka vi vill vara.

I det moderna badrummet ska inte bara kroppen utan även själen tas omhand, här ska det relaxas, fejas och "groomas". På Hem 2004 ger utställningen "Leva, bada, bo" nya infallsvinklar på temat bad. Inredaren Mikael Beckman har öppnat dörren till våtutrymmet på vid gavel och byggt ett hem med badrummet i centrum.

Leklust - inredning för barn
- Barn tillåts idag att ta plats i hemmet på ett helt annat sätt än för bara en generation sedan, säger Chicie Lindgren, projektledare för Hem 2004. Det är intressant att se hur detta påverka vårt sätt att inreda. På senare tid har allt fler formgivare fått upp ögonen för barn och deras behov när det gäller möbler. Samtidigt finns det en trend med rätt barnsliga möbler för vuxna - det finns helt enkelt många anledningar att satsa på en utställning kring barn, lek och inredning.
Jan Rundgren, kreativ chef på Svenska Moderådet har utformat utställningen.

- Barnrelaterad inredning är ett starkt växande segment. Stilmedvetna föräldrar inreder barnrummen på ett helt nytt sätt. En stor roll spelar också de nya papporna, som tar större plats i barnens liv och numera även delta i köpbesluten kring barnartiklarna, säger Jan Rundgren.

Kontrast
Fler trender hittar besökaren i ELLE Interiörs stora inspirationsutställning Kontrast, som har skapats av formgivaren och inredaren Synnöve Mork. Här tydliggörs dagens inrednings- och designtrender genom kontrastverkan.
- Jag har jobbat med olika motsatspar, som kontrast mellan olika material - lätta och tunga eller ädla och billiga. Tyngdpunkten i utställningen är grafisk, och mot detta ställs aktuella influenser som blommiga dekorer, färger med mera. Jag har även kombinerat gamla klassiker med moderna möbler, säger Synnöve Mork.

Habitats jubileumsutställning
Habitat grundades för 40 år sedan av Sir Terence Conran i Storbritannien. Till jubileet gav Tom Dixon, kreativ chef på Habitat ett specialuppdrag till tjugotvå världskändisar av rang och namn som fick kreera varsin produkt. En blandning av internationella VIPs som antingen höll själva i ritpennan eller kom med en designidé. Bland dessa finns celebriteter som skodesignern Manolo Blahnik (Sex in the City-tjejernas favorit), skådespelaren Ewan McGregor, arkitekten Jena Nouvel, modeskaparen Issey Miyake och vår egen Ingvar Kamprad. På Hem 2004 finns tillfälle att titta på produkterna i en stor utställning på entrétorget, med bland annat Paul Smiths självlysande galge, Deepak Chopras yogamatta och Kamprads mjölkpall på plats.

Ytterligare en nyhet är ett antal nya utställare som visar 1940-, 1950- och 1960-talets möbelklassiker.

Liksom i fjol kommer det att finnas en specialavdelning för hemslöjd och konsthantverk, där det bjuds på det bästa inom området av dryga 30-talet utställare som har handplockats i samarbete med Konsthantverkscentrum.

Samtidigt som Hem 2004 pågår Hem & Villa, mässan som tillhandahåller allt för den som funderar på att satsa på något större projekt i hemmet: renovera, bygga nytt badrum, lägga om badrumsgolv eller skaffa ny värmepanna, exempelvis. Besökaren behöver bara lösa en entrébiljett för att få tillgång till båda mässor.

Hem 2004 arrangeras i samarbete med ELLE Interiör.