FRIVOLT
Ledordet för ELLE Interiörs designauktion
är mycket tvetydigt och gav anledning till många kluriga lösningar.
Associationerna skilde sig stort, vilket resulterade i elva konstverk som både är frivolter, friv volt och frivoliteter.
Dessa unika objekt auktioneras ut på Kulturhuset den 29 oktober. De insamlade medlen går till ett stipendium i Beckmans skolas formklass våren 2002.

 
KVIST
Jonas Bohlin.
Utrop: 7 500 kr
 
FRIVOLITET DE LUXE
Ingegerd Råman.
Utrop: 6 000 kr
 
FRI VOLT
Jonas Lindvall.
Utrop: 7 000 kr
 
ALICE I UNDERLANDET
Stina Wirsén.
Utrop: 2 500 kr
 
FRI ENERGI
Monica Förster.
Utrop: 2 000 kr
 
NEWTON
Anya Sebton & Eva Lilja Löwenhielm.
Utrop: 5 000 kr
 
FORM I FRIVOLT
Sofia Lagerkvist.
Utrop: 2 000 kr
 
FRIVOLITET
Pia Wallén.
Utrop: 3 000 kr
 
NUMERO UNO
Anne Nilsson.
Utrop: 5 000 kr
 
MIND REMIND
Camilla Wessman.
Utrop: 2 500 kr
 
SLÅ EN FRIVOLT
Matti Klenell
Utrop: 5 000 kr
     

FAKTA OM FRIVOLT

Det hela började för sju år sedan, när tidningen var två år gammal och ville etablera sitt intresse för form. Kunde vi blanda in formgivare i någon speciell aktivitet? Vi hade sett hur olika modedesigners hade ”klätt ut” två olika stolmodeller för ELLE Decoration i Frankrike, kunde vi kanske göra något i samma stil? Det kunde vi: Av en pinnstol från Ikea och en gustaviansk karmstol från Mio fick vi ihop en fantastisk samling helt nya stolar. Rena konstverken! ”Vi säljer dem på auktion och ger pengarna som stipendium i Beckmans nystartade Form-klass” tyckte Lotta Lewenhaupt, tidningens redaktionschef. Sagt och gjort. Lite drygt tjugotusen kronor fick vi in. På Beckmans skola jublade de - ingen hade någonsin förut ”skänkt bort” så mycket, det var verkligen en fin grundplåt för en ung formgivare. Och sedan fick Lotta fortsätta att driva ihop det här stipendie-projektet en gång om året. Det är roligt, det är svårt, men det är behjärtansvärt.
Sex utställningar har vi hittills gjort. Sex stipendier har vi delat ut.

Efter de tolv stolarna blev det tolv ramar. Året därpå fick tio kreativa personligheter göra vad de ville av en toalettsittring - som blev bland annat en mycket elegant stol i Thomas Erikssons händer. Sedan blev det tio originella ljuskällor. Därefter var temat ”Avskärmat” - det blev nio ganska olika men fullt användbara rumsdelare, bland annat ett elegant ”isblock” i plast signerat Claesson Koivisto Rune. Förra året gav vi bort urverk och bad elva formgivare hitta på något ”Tidsenligt”. Än en gång blev det en mängd olika, smarta och roliga föremål: Thomas Asplund blev ägare till Per B Sundbergs kitschiga keramikpendyl och Thomas Eriksson kunde inte motstå Björn Dahlströms runda griffeltavla utan siffror.
Årets tema är ännu mer tveeggat än tidigare - ”Frivolt” - vilket resulterat i elva föremål som är allt ifrån frivola till fri volt och frivolter, från Ingegerd Råmans spetsmönstrade skål (är det en underkjol?) och Jonas Lindvalls pinnstol med elektrifierad sits till Matti Klenells kuddkrigsmöbel.


Bland stipendiaterna hittar ni först en begåvad formgivare, som gjort flera fina ”avtryck” i branschen, nämligen Eva Lilja-Löwenhjelm, som fick det första stipendiet 1996 (samma år fick Eva också ett arbetsstipendium på Ikea, och är nu en av Ikeas formgivare). 1997 fick Maja Lindahl stipendium; hon praktiserade sedan på Ettore Sottsass' designkontor i Milano och gör nu egna möbler för NC Möbler. 1998 fick Pia Nixholm och Maria Håård varsitt stipendium (båda två håller på att etablera sig, Maria har bl a gjort ett badrumsskåp som tillverkas av Asplund). 1999 fick Helena Allard stipendium; sedan förra året driver hon eget inredningskontor (Allard & Falk) som bl a deltagit i Bo01-mässan. År 2000 hette stipendiaten Helena Bodin, som fått en hel del uppmärksamhet i pressen tack vare en gladrandig mattstol som finns till beskådan hos Asplund. Förra årets stipendium tilldelades Sofia Lagerkvist, som just nu arbetar på Thomas Sandells kontor - Sofia deltar också i årets ”auktionslopp” med en högst originell vas.


Urvalsprincipen för projektet är ganska egensinnigt och sannerligen idealistiskt: Redaktionen på ELLE Interiör ger ett specifikt tema och gör sedan en önskelista på namnkunniga formgivare man vill se som deltagare. Formgivarna ställer alltså upp med sitt konstverk/bidrag av behjärtansvärda skäl - eftersom det finns så få formstipendier i Sverige som uppmuntrar unga icke etablerade formgivare. För att ge stipendiaterna en chans att visa framfötterna ber vi också innevarande års stipendiat delta.
Alla konstverk presenteras sedan i tidningen, i år i nr 6 som kommer ut den 30 oktober. Resultatet visas på en enda utställning, i Kulturhuset den 29 oktober, samma kväll som auktionen förrättas med Bukowskis hjälp.
I slutet av maj år 2002 är det än en gång dags för juryn att välja en ny stipendiat i Beckmans skolas Formklass.
(Juryn består för övrigt av: Eero Koivisto, formgivare & arkitekt SIR; Anders Färdig, vd DesignHouse Stockholm; Stefan Ytterborn, designstrateg Ytterborn & Fuentes; Sara Kristoffersson, frilansskribent & doktorand i designteori; Lotta Lewenhaupt, projektledare & redaktionschef.)

Foto: ELLE Interiör, Christopher Dracke