För 26:e året i rad prisbelönades en möbel av formpressat trä under den internationella möbelmässan Stockholm Furniture Fair 2008.

UNI
Formgivare: Samuli Naamanka
Tillverkare: Avarte OY, Finland
Med ny, intressant och tekniskt krävande konstruktion, välstuderad i proportioner och formgivning, har stolen en fräsch men diskret framtoning. Minimerad materialåtgång genom att utsågade delar används till andra produkter.

Årets jury:
Jury: Simo Heikkilä, Finland
Steinar Hindenes, Norge
Kristina Sahlqvist, Sverige

För Nordiska designpriset för formpressade trämöbler

Per Berg
Projektledare
E-post: nordiska.designpriset@telia.com
http://www.nordiskadesignpriset.se/

Tidigare prisutdelningar:
http://www.nordiskadesignpriset.se/

Kontaktperson: Per Berg 0702 599 799.

NORDISKA DESIGNPRISET
FÖR FORMPRESSADE TRÄMÖBLER

Priset utdelas varje år sedan 1983 och har blivit ett av de mest eftertraktade möbelprisen i Norden. Syftet är att stimulera utvecklingen av tekniken med formpressning av laminerat trä som möbelmaterial. De tre ledande företagen i branschen står bakom priset: Bendinggroup, Forsnäs Form och Åberg & Söner.

Tillverkare och formgivare i de nordiska länderna kan sända förslag till jurybedömning. Valet av pristagare sker oberoende av vem som tillverkat de möbler som anmälts. Företag som har producerat en belönad möbel får diplom, formgivarna får diplom och stipendium.

Juryn är helt självständig och bedömer de föreslagna möblerna efter följande kriterier: Möbel ska ha kommit i produktion eller som prototyp eller modell i skala 1:1 under de senaste två åren före utdelningsåret. Juryn kan prisbelöna möbler som har god form eller där tekniken med formpressning har använts på sätt som förtjänar att uppmärksammas. Juryn tar också hänsyn till produkternas kommersiella möjligheter.