Till den 24:e utdelningen av det årliga nordiska priset på
Stockholm Furniture Fair har juryn efter alla år med premiering av sittmöbler funnit en annan typ av möbel värdig att prisas.
Bland förslag från Danmark, Finland, Norge och Sverige har juryn valt ett vägghyllsystem med namnet SantinoCoppiCalla

formgivare Eirik Helgesen

Eirik Helgesen (f. 1982)
är studerande vid Konsthögskolan i Bergen och är för närvarande utbytesstudent vid Camberwell College of Arts i London.

Inspiration till produktens namn har han fått från rollkaraktären Santino, Vito Corleones son i filmen Gudfadern, och Coppi från en av de största cyklisterna genom tiderna italienaren Fausto Coppi. Även Calla har italiensk anknytning som växtnamn hos  gamle romaren Plinius (d. 79).

Juryns motivering: ”En funktionell möbel – och ett grafiskt utropstecken i rummet. De tre delarna Santino, Coppi och Calla kan användas var för sig men också kombineras på många sätt och bilda en hel förvaringsvägg. Infästning i vägg sker enligt nyckelhålsprincipen, vilket eliminerar synliga infästningar. En insvängning i hyllplanets bakkant ger möjlighet till diskret dragning av kablage för olika apparater. Delarna är stapelbara, en betydande fördel vid transport.”

Årets jury:
Arkitekt SIR/MSA Lars Bülow, Sverige
Arkitekt SIO professor Simo Heikkilä, Finland
Møbeldesigner MNIL Steinar Hindenes, Norge
 

 
Kontaktperson: Per Berg 0702 599 799.
Se även www.forsnaspriset.se

FORSNÄSPRISET

Det årliga nordiska Forsnäspriset utdelas av Forsnäs-fonden, grundad år 1983 av Stiftelsen för möbelforskning med syftet att stimulera intresset för tekniken med formpressning av skiktlimmat trä. Sedan år 2004 utdelas priset i samverkan med Forsnäs Form AB.
Bland möbelformgivare i Skandinavien har det kommit att bli ett av de mest eftertraktade prisen. Producenter och formgivare i Norden kan sända förslag, som bedöms av en jury bestående av tre personer enligt dessa kriterier: Möbeln ska ha kommit i produktion (eller som prototyp) under de senaste två åren och ska kännetecknas av god form eller av att tekniken med formpressat trä använts på ett sätt som förtjänar att uppmärksammas. Vid sitt val ska juryn också ta hänsyn till produkternas kommersiella möjligheter.STIFTELSEN FORSNÄSFONDEN