Årets Forsnäspris har tilldelats Blå Station AB
och möbeldesigner Fredrik Mattson för stolenstol 69

Juryns motivering:

”Skalstolen med stålmed är numera en av möbelindustrins vanligaste produkter. I Fredrik Mattsons stol för Blå Station har konstruktionen förnyats genom användning av spännbensprincipen. Utformningen av sittskalet har i hög grad påverkats av den innovativa lösningen med automatisk låsning till ett fjädrande stålstativ. Noggranna studier av alla moment i material-hantering och tillverkning med anpassning till formpressningsteknikens möjligheter har resulterat i en möbel med acceptabel komfort till en kostnad som gör det möjligt att konkurrera på en marknad där svensk möbelindustri kämpar mot låglöneländer i vår omvärld. Det lyckade resultatet bygger på ett föredömligt samarbete mellan en målmedveten producent och en begåvad formgivare. Även detta är värt att uppmärksammas.”

I årets jury ingår:
Arkitekt SIR/MSA Lars Bülow, Sverige
Arkitekt SIO professor Simo Heikkilä, Finland
Møbeldesigner MNIL Steinar Hindenes, Norge

FORSNÄSPRISET

Det årliga nordiska Forsnäspriset utdelas av Forsnäs-fonden, grundad år 1983 av Stiftelsen för möbelforskning med syftet att stimulera intresset för tekniken med formpressning av skiktlimmat trä. Sedan år 2004 utdelas priset i samverkan med Forsnäs Form AB.
Bland möbelformgivare i Skandinavien har det kommit att bli ett av de mest eftertraktade prisen. Producenter och formgivare i Norden kan sända förslag, som bedöms av en jury bestående av tre personer enligt dessa kriterier: Möbeln ska ha kommit i produktion (eller som prototyp) under de senaste två åren och ska kännetecknas av god form eller av att tekniken med formpressat trä använts på ett sätt som förtjänar att uppmärksammas. Vid sitt val ska juryn också ta hänsyn till produkternas kommersiella möjligheter.STIFTELSEN FORSNÄSFONDEN

 

Blå Station