Vinnaren utsedd i Formicas designtävling

Första pris i designtävlingen Formica Impress Design Award 2008 gick till Louise Holmström för mönstret Forrest. Tävlingens syfte var att skapa ett nytt mönster till Formicas laminat. Den arrangerades för att fira Sigvard Bernadottes välkända mönster Virrvarr som fyller 50 år.

Designstudenter från Sverige, Norge och Danmark skickade in sammanlagt 210 bidrag till designtävlingen. Vinnaren Louise Holmström är 21 år och studerar produktdesign på Högskolan i Kalmar. – Det känns helt otroligt och väldigt spännande, säger hon. Jag älskar att rita mönster och har lagt ner mycket tid på att experimentera med olika motiv. Forrest symboliserar de norrländska skogarna i mina hemtrakter. Personligen tycker jag att det är ett enkelt, rent och estetiskt tilltalande mönster.

För vinsten i tävlingen belönades Louise Holmström med 10 000 kronor. Vinnarmönstret ska pryda en kollektion bestående av 100 laminatskivor som kommer att finnas för allmän försäljning hos Formica. – Det är roligt att Formica ger unga formgivare chansen att visa upp sin förmåga på det här sättet. Jag ska spara en del av pengarna, resten går till en Parisresa i juni, avslöjar den glada vinnaren.

Ola Rune imponerad av den höga nivån
Tävlingsbidragens kreativa nivå och marknadspotential bedömdes av en jury bestående av arkitekten Ola Rune från designtrion Claesson Koivisto Rune, Eva Hoernisch, European Design Manager på Formica samt Anna-Lena Eskilsson, Sales Manager på Formica.

– Jag är förvånad över att det kom in så många och så bra tävlingsbidrag. Juryn premierade nytänkande och realiseringspotential. Det räcker inte att göra ett snyggt mönster. För att bli en framgångsrik formgivare måste man kunna se mönstret med kundens ögon och vara medveten om hur slutprodukterna används, säger Ola Rune och fortsätter:
– Som arkitekt föredrar jag mönster som är fullkomligt riktningslösa och skapar en association hos betraktaren. Vinnarmönstret, Forrest av Louise Holmström, får mig att tänka på delarna som blir över när man bygger modellflygplan.

1:a pris i Formica Impress Design Award går till Louise Holmström från Högskolan i Kalmar för mönstret ”Forrest”

Juryns motivering:
Ett innovativt mönster med tydligt framtidsperspektiv. Formgivaren tar upp naturtemat, som för närvarande är en viktig designtrend, och överför det till en mycket egensinnig och oberoende bild. Ingen retrokänsla eller déjà vu, det är nytt och det är annorlunda. Mönstret vinner för dess djärvhet och utmärkande egenskaper  – en design med potential att bli en milstolpe i laminatvärlden och därför en värdig efterträdare till Virrvarr. 

2:a pris i Formica Impress Design Award går till Kicki Edgren Nyborg från Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs Universitet för mönstret ”Bollhav”

Juryns motivering:
Ett mönster med elektronisk touch som symboliserar digitalåldern och påminner om tiden när datorer var ett nytt påfund. Formgivaren visualiserar begreppen nätverkande och kartläggning, som är viktiga i dagens design, med ett mönster som är perfekt för materialet. Storlek, färg och repetition är 100 procent klart för laminatproduktion och även kommersiellt gångbart.

3:a pris i Formica Impress Design Award går till Sara Wessman från Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs Universitet för mönstret ”Bara linjer”

Juryns motivering:
En modern men likväl tidlös variation på det ultimata mönstret: linjen. Linjer har en tendens att se likadana ut vilket gör dem ointressanta. Det här mönstret håller ögonen sysselsatta tack vare oväntade variationer i tjocklek, riktning och vinklar.