Rum för dans på Formex

Dans och musik inspirerar mer än någonsin. På Formex & Textilmässan som går av stapeln mellan den 30 augusti och 2 september hämtar många av trenderna referenser från dansens värld.

På Formex & Textilmässan som äger rum på Stockholmsmässan i Älvsjö ges flera tillfällen att ta några spontana danssteg. På höstens övergripande mässtema Ballroom Blitz har designer Jan Rundgren skapat en nattklubb vid entrétorget och i hall B har Svenska Moderådet sammanställt en trendutställning, där två teman av tre har kopplingar till dans. Ballroom Dancing bjuder besökaren in till ett danspalats med plats för pardans och eftermiddagste. Temat andas gammaldags glamour, det är nostalgi och retro.

- Det ligger i tiden med mer ombonade miljöer - man talar om den "nya mysigheten". Dova färger som vinrött och marinblått kommer tillbaka. Inspiration kommer från 1930- och 1940-tal, framför allt från Art décostilen, berättar Lotta Ahlvar, vd, Svenska Moderådet.

I Super Sonic lockas besökaren till att släppa loss på discogolvet. Temat är glatt, galet och livsbejakande. Inspiration hämtas främst från musik; rave, techno, funk och disco. Det är starka färger, fluorescerande ljus och effekter.

Det tredje temat, drömlika Surreal World blandar drömvärld och surrealism. Här bjuds på en skruvad upplevelse. Surrealiströrelsen med förgrundsgestalter som Salvador Dalí och René Magritte inspirerar.

I anslutning till trendutställningen håller Svenska Moderådet också seminarier som är kopplade till trendguiden som finns i mässkatalogen. Seminarierna är en dryg halvtimme långa.

Torsdag-fredag: kl. 11.00, 13.00 och 15.00
Lördag: kl. 13.00 och 15.00
Söndag: kl. 13.00
Monter B12:30, B12:31


Fullspäckad Formex i 80-talets tecken

Formex & Textil som går av stapeln mellan den 30 augusti och 2 september på Stockholmsmässan är fullspäckad med utställningar som bjuder på massor av inspiration, tips och råd. Höstens tema är Ballroom Blitz och redan vid entrétorget möter besökaren discokulor och en färgsprakande, blinkande lounge full av överraskningar?

På entrétorget har designer Jan Rundgren skapat en inspirationsutställning på temat Ballroom Blitz som väcker minnen av det glada 80-talet. Utställningen är utformad som en extravagant nattklubb med hög lyx- och glamfaktor. För att komma in till nattklubben måste besökaren först passera VIP- entrén, som är helt i silver och svart. Väl inne är det nattklubbsmiljö à la 80-tal med många lampor, lysande dansgolv och flödande 80-talsmusik. I anslutning till klubben ligger en champagnebar i vitt, silver och starka kulörer som hämtade från TV-serien Miami Vice. Vid baren finns också ett färgstarkt Chambre separé med ett uppdukat bord i guld.

- Jag vill skapa en plats för inspiration och glädje. Loungen ska fungera som en "ö" där man kan vila upp sig och få ny energi. Jag hoppas också att besökarna lockas till att ta ett danssteg eller två, säger Jan Rundgren.

Utsidan av loungen är gestaltad av Designkontoret Silver som står bakom Formex grafiska profil och här ger det grafiska uttrycket en tredimensionell form.

Svenska Moderådet sammanställer i trendutställningen de senaste trenderna i tre olika teman. Tea dance domineras av nostalgi och retro med inspiration från 30-40 tal. Super Super är glatt, galet och livsbejakande. Inspiration hämtas framför allt från musik; rave, techno, funk och disko. I drömlika Fairytales/bedtime stories blandas sagovärld och surrealism.

I utställningen Art Into Life - It´s my choice lyfter kreatör Peter Ødegaard fram ekodesign för den moderna människan.
- Många slitna uttryck kommer här att få nytt liv genom nya grepp för att de ska kännas uppfriskande och äkta. Jag vill visa på återvinning som filosofi. Att handla med omtanke och hjärta, helt enkelt, säger Peter Ødegaard.

Designgruppen Defyra omvandlar caféet vid Östra entrén till en Disco dansbana i Ballroom Blitz-anda med textil inramning. Defyra vill skapa en cafémiljö med en glad, glammig och fransig Scissor Sister-känsla som samtidigt inspireras av den traditionella dansbanan. Här kan besökaren sitta mitt i utställningen och omslutas av höstens tema över en god kopp kaffe.

För mer information kontakta
May-Britt Pella, pressansvarig, may-britt.pella@stofair.se eller 08 749 43 36, eller Lotta Signeul, pressansvarig för affärsområde Inredning, Mat och Mode, lotta.signeul@stofair.se eller 08 749 43 79.

Formex & Textilmässan är Nordens största fackmässor inom inredning, design, hemtextil och presentartiklar. På mässorna samlas agenter, grossister, importörer, formgivare, producenter och inköpare från den nordiska inrednings- och presentbranschen.