Popoptimism, Tropiskt, Rostagen och Grafiskt
Formex, 15-18 januari 2004

Formex inredningsbarometer pekar på fyra viktiga teman. Designbyrån Formera och Svenska Moderådet presenterar vårens trender i en utställning.

Denna kopplas till en trendguide i katalogen.
Här finns en lekfull estetik som minner om 1960-talets avslappnade inredningsfilosofi.
Här finns vibrerande tropisk inspiration och romantisk blomsternostalgi- dessutom en rejäl dos framtidsoptimism med rymdliknande former och material som utgångspunkt.

Popoptimism

Det här temat präglas av sprallighet och en estetik som genomsyras av 1960-talets lekfulla förhållningssätt till inredning. Med ett lättsamt sinnelag använder vi oss av föremål med runda mjuka former, mycket gummi, plast och plexi.
Nya avancerade plast- och gummiblandningar öppnar för oanade designmöjligheter. Möblerna är med fördel låga, sittvarianterna lämpar sig bäst att halvligga i och en hel del av förslagen passar för både inom- och utomhusbruk. De lättskötta materialen går ofta att torka av och älskas av barnfamiljen men också av vuxna stilentusiaster med humorn i behåll.
Andy Warhols Marilyn Monroeporträtt från början av sextiotalet inspirerar temats poppiga färgkarta. Warhols Marilyntavla med det karaktäristiska gula håret och gröna ögonskuggan visar vägen med sina pigga pasteller som berör utan att för den sakens skull vara romantiska. För inspiration, se gärna den stora Andy Warholutställning på Liljevalchs konsthall i Stockholm, som pågår mellan den 11 sept och 30 nov 2004.
Bland dagens formgivare och företag som lutar sig mot popoptimism märks bland annat Kartell med sina färgstarka pleximöbler likt en modern tolkning av 1960-talets Verner Panton.
Konsten inspirerar precis som modets modernistiska 1960-talsikoner i orange och knallblått.

Tropiskt

Tropiska mörka träslag som mahogny, teak och Wenge blandas med vibrerande exotiska färger, en färgskala så sprudlande att den skulle kunna sjungas av Barry Manilow. Starka klara kulörer som fuxiarosa, citrongult och neongrönt för tankarna till fjärilar, fåglar och fiskar från fjärran land. En spännande och uppseendeväckande fauna som även återfinns i mönsterbilden tillsammans med dynamiska multiränder och blommor, antingen stora expressiva eller naturalistiskt avbildade likt ett fototryck.
Trenden tenderar det kitschiga och en färggrann plastfigur kan mycket väl dyka upp som ett dekorativt inslag i trädgården. Thomas Sandells formpressade plastmöbler för Ikea i orange, grönt eller svart passar i sammanhanget och fungerar lika bra ute som inne. Möblerna gör sig fint mot daggfriskt gräs och den hugade förlänger säsongen inomhus med hjälp av en imiterad gräsmatta för ett evigt semesterparadis. Den senaste upplagan av möbelmässan i Milano visade tecken på att trädgårdstrenden fått ett rejält fotfäste i inredningssammanhang och till och med letat sig under tak. Gräs på bordet eller under bordsskivan hör till en av årets nyheter. På mässan visades bland annat ett bord, utskuret från ett torvblock. På bordsskivan växte olika slags kryddor direkt i torvmullen.

Rostagen

Med skira blomster som inspirationskälla växer en känsla av engelsk tedrickning, hemtrevnad och romantisk vilsamhet fram i temat Rostagen. På tapeter och textilier blommar det, speciellt i form av rosor, rosor och återigen rosor. Dramatiskt bordeaux-färgade eller ljuvt småskaliga i mildare färgskalor. Paletten består av dämpade pasteller med inslag av metallskimmer framförallt en uppsjö varianter av rosa och lila. Blommor och inte minst tulpaner har målats genom århundraden av de holländska mästarna utan att tappa sin attraktionskraft. Idag fungerar naturen och trädgården som förlaga för otaliga formgivare. Blommor och blad syns tryckta på både porslin och påslakan, botaniska illustrationer blir till nya tryck. Mönstrad kretong vid sidan av glansig satin och krispig bomull är viktiga inredningstextilier.
I köket dukar vi med udda koppar och fat för klassiskt fika med sju sorters kakor, kaffe och te, chokladsnitt, mandelkubb och havreflarn som formligen smälter på tungan. Möbler och inredningsdetaljer kan ibland vara både patinerade och nötta. Vi låter trädgårdens möblemang stå ute året om för att föremålens karaktär ska få växla. Färgen på den älskade sittgruppen under äppelträdet flagnar. En kvarlämnad sopkvast på förstubron skvallrar om många långa år i bruk med flera lager färg som lossnat. Intresset för semi-antika föremål ökar, helgerna fördrivs på gårdsauktioner där Grythyttans trädgårdsmöbler, en bucklig vattenkanna i emalj och generösa gjutjärnsurnor ropas in.

Grafiskt

Temat bygger på en metalliskt skimrande färgskala med silver och guld, mässing och stål, svart och grått samt en uppiggande röd kulör som centrala komponenter. Det är färger som vi känner igen från imaginära framtidsvisoner: glänsande rymdinspirerade former och material sätter fart på fantasin. Filmens värld hänför med Matrixtriologin. Anledningen är de spektakulära och nyskapande specialeffekterna, men också de viktiga huvudpersonerna; den manlige, Messiasliknande hjälten Neo och framförallt den kvinnliga hjältinnan Trinity ständigt klädd i sin svarta lackbasdräkt.
Ett nyuppväckt intresse för modeskaparen Paco Rabanne märks, inte bara i modet utan även i inredningssammanhang. Han var utbildad arkitekt men kom starkast att förknippas med 1960- talets modernistiska mode. Metallkreationer kombinerades med olika ytstrukturer för en skulptural och industriell prägel. Idag hittar vi futuristiskt inspirerade strömlinjeformade, möbler i glänsande material med samma känsla. Bland nyheterna från innovativa inredningsföretaget Edra märks till exempel en silvrig svängd förvaringsmöbel och en asymmetrisk böljande soffa med glansig yta.
Det vilar en maskulin renhet över det grafiska rummet, där stålrörsmöbler från förr och nu spelar huvudrollen.


Piers Roberts föreläser om Designersblock på Formex
Formex, 15-18 januari 2004

Piers Roberts, grundare av Designersblock gästar Formexmässan- och kommer att berätta om tillkomsten och arbetet med Designersblock. Under sex års tid har brittiska Designersblock producerat utställningar med världens mest innovativa designers.

”A great British success story” kallas Designersblock i den internationella designpressen. Nu kommer en av grundarna till Stockholm och berättar om hur det gick till när Designersblock kom till världen.
Sedan 1998 har Piers Roberts tillsammans med Rory Dodd organiserat Designersblock som samlar internationella innovativa designers och designföretag i utställningar över hela världen.
Varje år produceras ett stort designevent i London, årets arrangemang var i Shoreditch, parallellt med mässan 100 % Design. Utställningarna har även visats i Milano, Tokyo, Seoul, Barcelona och Buenos Aires.
Vid sidan av jobbet med Designersblock håller Piers Roberts föredrag om design och har utvecklat projektet ”Risk It” – en analysmodell för företag och myndigheter som är inblandade i kreativa projekt. Risk It hjälper exempelvis företag att göra en riskanalys när det gäller en ny produktdesign, eller myndigheter som ska göra designupphandlingar. Risk It är baserad på Piers Roberts erfarenheter från arbetet med över 300 designers som har ställt ut på Designersblock.

Möt Piers Roberts på Formex
15 januari, 2004 klockan 14.00-14.45 i Victoriahallen på Stockholmsmässan, Älvsjö.

För mer information se www.formex.se och www.designersblock.org.uk eller kontakta pressansvarig Imke Janoschek, 08-749 92 54, pressansvarig Eva Löfstrand, 08-749 43 34 eller projektledare Maria Strandberg, 08-749 41 16.