Siljan från
Berga Form blev Utmärkt Svensk Form direkt


Click for enlargement

I Siljan-serien ingår stolar med och utan karm samt en tvåsitsbänk med ryggstöd. Bänkarna kan kopplas ihop till riktiga långbänkar. Dessutom ingår trädgårdsbord, pall och en trappstege.

Siljan-serien visas hos Berga Form i monter B6: 11 under hela möbelmässan.

Bergas nya möbelserie Siljan blev något av en klassiker redan vid introduktionen. Serien belönades med utmärkt svensk form förra året och finns nu utställd på Nationalmuseum. Formgivare är Gunilla Norin, som bland annat ritade både Vinga och Viken 1983. Den senare är idag en inspirerande och därför ofta kopierad möbelserie.
Vår nya Siljan-serie är något av ett trendbrott, säger Andreas Prabe på Berga Form AB. Det har varit mycket teak under senare är. När vi började fundera på Siljan ville vi satsa på något klassiskt nordiskt träslag och fastnade så småningom för lärk. Som ytbehandling valde vi en annan klassiker - linoljefärg.
Lärk är ett gammalt hederligt båtbyggnadsmaterial. Oräkneliga småbåtar har byggts av lärkplank på ekspant. Skeppsjiggar som livbåtar vid oceanfart for att ta ett exempel. Eller de välkända vätternsniporna från Visingsö för att ta ett annat. Att båtbyggarna valde lärkträ är ingen tillfällighet. Båtarna blev oerhört vatten - och väderbeständiga. Dessutom blev de lätta.
Lärken vi använder idag sågas i Sverige men råvaran, stocken, kommer från Sibirien, fortsätter Andreas Prabe. Vi har ännu inte hittat någon producent som kan leverera svensk lärk i de kvaliteter och de volymer vi behöver.
Äkta känsla - äkta glädje
Siljan vänder sig till en allt bredare grupp människor som har återupptäckt tjusningen i det urgamla, stillsamma sättet att förhålla sig till sitt boende. Den här typen av möbler är inget man låter stå utomhus året runt. De kräver huvudsakligen rengöring, översyn och ett torrt förråd när trädgårdssäsongen är över. Efter några år är det dags för slipning, bättring eller ommålning. Det är då njutningen är som störst. Känslan av att arbeta med ett levande material och med äkta linoljefärg är oerhört stimulerande. Siljan ställdes ut och provades under sommaren 1998, bland annat på "Trädgård och Konsthantverk" på Rosendal. Möblerna har nu återtagits för kontroll. Trots den ovanligt blöta och kalla sommaren har de bibehållit sin vackra yta.

För ytterligare information, kontakta Andreas Prabe


S.Storgatan 46. S-579 40 Berga Sweden.
Tel +46(0)491 500 50. Fax+46(0)491 50444.
www.berga-form.se
e-mail: info@berga-form.se