Visas på Möbelmässan! Click for enlargement!

Historien om en stol.

Det var i mitten av femtiotalet, länge hade jag sökt efter en stol eller en lätt fåtölj. Men det fanns inget i den stilen bara vanliga fyrkantiga lådor och så var det pinnar, pinnar och åter pinnar. För det betraktades som svenskt och nordiskt. Så skulle det vara, tyckte SIR.

Tydligen var enda möjligheten att själv försöka forma stolen.

Som tur var jobbade jag inom en bransch, som i någon form sysslade med konst och formgivning. Dessutom hade jag praktiserat som träbildhuggare något år, vilket övat upp min formkänsla.

Full av tillförsikt började jag. Först vid skissblocket, blad efter blad knölades ned i en obefintlig papperskorg. Inte var det lätt att få fram en tredimensionell form. Till sist fastnade jag för en linje som jag arbetade på allt mer intensivt. En linje... Ville jag få fram. En linje genom hela stolen.

Så långt det gick kämpade jag med en skiss, men snart stod det klart att det skulle bli svårt att få en tillverkare att förstå mina intentioner, så därför gjorde jag en modell av lera.

Nu gällde det bara att hitta någon som ville och kunde, tillverka den.

Det fanns en möbelfabrikant i staden. Som gjorde stilmöbler, kanske skulle han vara en möjlighet. Alltså tog jag med varsamma händer min lilla lermodell och gick upp till direktör Wincrantz. Efter en noggrann granskning, kom kommentaren "den gör vi!".

Men det måste ju till en ritning, och att göra en sådan bedömde jag att vara i det närmaste omöjligt. Det fanns ju inte en rät linje och inga vinklar att gå på.

Den enda lösningen var att bygga en modell i full skala, om snickaren skulle kunna göra stommen.

Med papier-mache, kycklingnät och gips formade jag fåtöljen. Det blev till slut en tung sak, men den blev tillräcklig för att visa hur den färdiga formen skulle se ut. Ett intensivt samarbete med den mycket formkänslige hantverkaren, en hemmasnickare på landet, och en stomme, helt enligt mina intentioner var klar.

Nästa steg var tapetserarna. I bästa samförstånd löstes de problem som uppstod. Den allra första Arabesken stod där, säker på sin tre ben!

"Den ska vi ha med på mässan!"

För mig var det helt överraskande. Jag hade ju bara tänkt att det skulle vara roligt att ha ett par egna stolar, men nu var den i gång.

Möbelmässan, 1955 var i Göteborg det året. Själv hjälpte jag till med exponeringen och sedan hem. Väntade inga våldsamma reaktioner på den lilla stolen.
Men vilka reaktioner det blev!
-"Atombomb på möbelmässan!"
-"Det enda att minnas" etc.
Även utomlands hade man inte ord nog.

När jag dagen efter besökte mässan, var det uppståndelse, fotografer i mängd. Med den tidens kändisar sittande i fåtöljen.

Vad skulle bli av detta?
Om det inte hände så mycket med Arabesk i Sverige, så var det så mycket aktivitet i Europa.

På 70-talet inköptes stolen på en kvalitetsauktion i Paris av Vitra Design Museum, den kom härmed att ingå i deras samlingar av världens Nyckeldesigner, som de uttrycker det. Från Sverige finns Bruno Mathsson och under tecknad representerade. Av en tillfällighet, fick jag reda på detta. Vid ett besök på Vitra stod det klart att den lilla stolen uppmärksammats på utställningar i Europa.
Publicerats i tidskrifter och böcker. Allt detta utan min vetskap, därför att man inte visste vem som var formgivaren.
Inredningsarkitekter i Sverige fick syn på stolen, och någon visste att det var jag som gjort den. Den borde tas i produktion igen.

Nu var tiden mogen!
Så började arbetet med att hitta en originalstol, som kunde användas som prototyp. Det fanns ju några kvar på olika platser. Bland annat i Stockholm, men ingen som ville släppa dyrgripen.

Till sist lyckades det ändå att få tag i en. Givetvis omklädd. Men kvar fanns stoppningen från 1955.
Det var vad man då kallade äkta skumgummi, som hade den egenskapen att det förintar sig själv. Kvar fanns bara mjöl. Stommen var i kraftigt trä ett gediget hantverk.

Sedan gällde det att finna den rätta tillverkaren.

Efter några turer blev det Ihreborn Produktion AB.

Där fanns den rätta entusiasmen. Arabesk var ett bra komplement till deras kvalitetsprogram. De hade den bestämda åsikten att stolen skulle göras på samma sätt som förut, i trä.

Ihreborn Produktion AB har mitt förtroende att göra Arabesk till en formsak!

Folke Jansson
Formgivare, Konstnär
folkejansson.JPG (11665 bytes)

Ihreborn Prod. AB, 570 02 Stockaryd
Tel. 0382-204 50