design_c1.jpg (4944 bytes)

explorer.JPG (10253 bytes)  

Stockholm den 17 december 1998

Explorer
tar ny form
Ur rockfickan - upp på barhyllan

- Explorer ska ur rockfickan och upp på barhyllan, säger Eric Näf, marknadschef på Vin & Sprit AB. Från att ha varit den mest sålda vodkan i Sverige ska den också bli den mest köpta vodkan.

Så länge det fanns ett monopol fick Vin & Sprit inte lyfta fram varumärket Explorer. Idag är situationen en helt annan. Vin & Sprit har fått konkurrenter.

- För att Explorer ska kunna bli accepterad fullt ut så var vi tvungna att göra om designen, säger Vin & Sprits marknadschef Eric Näf.

Explorers nya koncept har genomarbetats under fem år. Mats Dafnäs, VD på Design AB Embrink, med lång erfarenhet från varumärkesvård säger:

- Vi vill förstärka något som redan finns! Explorer är ett av Sveriges mest kända varumärken. En oslipad juvel. Vår utmaning har varit att renodla och hitta det unika. Vi har satt det folkliga ytterst. Sen har vi omsatt denna känsla i en konkret grafisk form.

Till slut skulle en ny flaska tas fram. Mats Huss, designagent på Design Connection tillägger:

Jag tog fasta på det okonstlade, folkliga och enkelheten. Sen engagerade jag industridesignern Erik Espmark. Han omsatte denna känsla i en konkret fysisk form. Den nya Explorerflaskan.

För frågor om Explorer:
Eric Näf, Marknadschef Sprit, V&S Vin & Sprit AB,
08-744 71 80 eller 070-520 71 80

För frågor om flaskans design:
Mats Huss, Design Connection AB, 0708-13 46 60