Foto: Jan Almerén
 

Dan Wolgers blir Absolut konstnär
Dan Wolgers har nu bliviten i den lilla exklusiva skara av svenska konstnärer som valts ut att göra reklam för Absolut Vodka. Tidigare har detta uppdrag bara gått till Yrjö Edelmann och Bertil och Ulrika Vallien.

Dan Wolgers har gjort många uppmärksammade konstframträdanden under åren. 1991 lät han en reklambyrå göra hela sin utställning på Galleri Lars Bohman och några år senare, i samband med en utställning kallad »Se Människan« på Liljevalchs, lade han beslag på två bänkar och sålde dem på auktion. Han dömdes för stöld i Stockholms Tingsrätt och fick böter på 2850 kr, men sålde domen i sitt oöppnade kuvert betydligt dyrare till ett galleri!

När ett antal konstnärer valdes ut att pryda omslaget till telefonkatalogerna satte Wolgers helt enkelt ut sitt namn och telefonnummer. Det omslaget finns nu på Museum of Modern Art i New York.

Hans konstnärliga bana har varit kantad av underfundiga objekt som den med hoplimmade glödlampor som blir en vackert och genial bordslampa och när en glödlampa går sönder är det bara att skruva ur och sätta i nästa.

Pontus Hultén, tidigare chef för Moderna Museet i Stockholm har beskrivit Dan Wolgers konst som »mental«, och menar med det att den vänder sig till intellektet och känslorna i första hand, inte till ögonen.

- Jag försöker visualisera och manifestera olika aspekter på livet i min konst, säger Dan Wolgers själv. På det privata planet använder jag mitt arbete till att försöka begripa någonting av vad jag och andra har här på jorden att göra.

Dan Wolgers är född i Stockholm 1955. Han studerade på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1981-85. Tio år senare arbetade han själv där som professor i skulptur. Sen 1998 arbetar han heltid med sitt eget konstnärskap. Dan Wolgers är ledamot av Konstakademien och sitter även i styrelsen för Moderna Museet.

Artikel från
Konstvärlden & Disajn
Nr 4, 1999.