Pressrelease
Bruno Mathsson-priset
till danska arkitekter

Foto: Lennart Boberg
Mottagarna av Mathsson-priset 1998, arkitekterna Johannes Foersom och Peter Hiort-Lorenzen vid Bruno Mathssonporträttät, skulpterat av professor Franticek Navratil.

Årets Bruno Mathsson pris på 100.000 kr går till två danska arkitekter, Johannes Foersom och Peter Hiort-Lorenzen.

De har tillsammans formgivit möbler för flera skandinaviska tillverkare och är väl kända även i Sverige. För Lammhullts Möbel AB har de gjort ett 20-tal möbler, bl a serien Campus.

Johannes Foersom och Peter Hiort-Lorenzen var utbildade snickare innan de började sin formgivarutbildning på Konsthantverkskolan i Köpenhamn och de har varit lärare vid Konstindustriskolan där deras samarbete som möbelformgivare började 1977.

De har fått många utmärkelser både var för sig och tillsammans. Mathsson-fondens nordiska stipendieråd motiverar sitt val av pristagare med att deras samarbete resulterat i arbeten av stor självständighet, mångfald och egen identitet.

Mathsson-prisets diplom och 100.000 kr överlämnades av Sveriges Ambassadör i Köpenhamn, Håkan Berggren. Vid en ceremoni på Svenska Ambassaden den 14 maj.

Över ämnet "Design utan gräns" talade professor H C Ericson från HDK vid Göteborgs universitet och pristagarna presenterades av professor Jan Henriksson ledarmot av Mathsson-fondens stipendieråd.

Nordiskt formgivarstipendium

I samband med utdelningen av Bruno Mathsson-priset utdelas också för första gången Mathsson-fondens nordiska formgivarstipendium på 20.000 kr. Det gick till en dansk elev, Anne-Mette Jensen, Kunstakademiets Arkitektskoles avdelning för Möbel- och Rumskonst i Köpenhamn. Anne-Mette Jensen betecknas som engagerat talangfull och kreativ med färdigheter och kunskap som omsättes och utvecklas i samspel mellan kreativitet och produktivitet. Hon har visat goda exempel på ny formgivning av rum och möbel.