ELLE Interiörs Formauktion
A V T R Y C K

verken visas fram till auktionsdagen den 24/10 2002 i butiken Bookbinders Design, Norrlandsg 20, Stockholm.

Varje formgivare har fått i uppdrag av ELLE Interiör att skapa ett verk på temat "Avtryck". Det har resulterat i 12 mycket vitt skilda skapelser — från ett modernt dockhus till en kryddhylla. Formgivarna har arbetat tillsammans med Bookbinders Design och Åhnbergs bokbinderi, som tillverkat samtliga konstverk.

Medverkande formgivare är:
Mats Theselius, Claesson Koivisto Rune, Thomas Sandell, Thomas Eriksson, Pia Törnell, Lena Bergström, Carina Seth Andersson, Anna von Schewen, Pasi Välimaa, Monika Mulder, Petra Schou och projektledaren Lotta Lewenhaupt

Den 24 oktober kommer konstverken att auktioneras ut till högstbjudande; de insamlade medlen går till ELLE Interiörs formstipendium, som delas ut till en avgångselev i Beckmans skolas formklass.

 
Pasi Välimaa
Min Mapp
Pasi kan överföra akvarellteknik till tygfärgning. Det är precis vad han gjort med de tio "grafiska blad" som ingår i den här mappen. Intrikat! Grafiska blad i bomull, storlek 50 x 65 cm.
Utrop: 3000:-
 
Petra Schou
Taggig x2
"Iden kommer från kottar. Varje kotte ger upphov till nya kottar, ett avtryck in i nästa generation"
Petra använde bokbinderiets olika pappers- och vävmaterial för sina lampor, sammanfogade med s k jungfruben. Höjd 25 cm.
Utrop: 2000:-
 
Thomas Eriksson
Kryddskåp
"Precis vad jag själv önskar mig; ett riktigt välinrett kryddskåp, där allt finns tillgängligt." Kryddburkarna står på rad, ingen skymmer den andra. Påsar och recept har prydliga "skräddarsydda" fack på vänsterpärmens insida.
Storlek : 42 x 62 x 10 cm.
Utrop: 4000:-
 
Lena Bergström
Tapet ABC 123
En låda fylld med gamla blytyper gav idén - och så blev det grafiskt enkelt, men irreguljärt alfabet präglat på en tapetvåd i bokbinderiväv. Rullen på 3,2 meter bor i ett fodral klätt med kalvskinn. En extra tapetvåd ingår som bonus.
Utrop: 3000:-
 
Pia Törnell
Ask
Keramik får alltid ett speciellt uttryck i Pias känsliga händer.
Det blev en box som öppnar sig som en blomma; inuti vilar två tunna keramiska glas med rundad botten, som inte klarar att stå utan asken. Storlek: 135 x 185 x 77 mm.
Utrop: 3000:-
 
Mats Theselius
Scrapbook
En ovanlig skatt: en mängd osorterade skisser och faxkonversation, inbundna i oklippta pergamentpärmar.
Fodralet till Mats skissbok är av ask klädd med melerat skinn.
Storlek: 245 x 330 x 45 mm.
Utrop: 3000:-
 

Monica Mulder
Halvfranskt bord
Bordet är gjort som ett halvfranskt band, "bara ryggen är i läder". Halva bordet är klätt med garvat kalvskinn.
Kortsidorna är målade isblå. På bordskivan präglades ett randigt "avtryck" med två par händer som möts.
Storlek: 66 x 84 x 77 cm
Utrop: 4000:-

 
Mårten Claesson, Eero Koivisto & Ola Rune
Dockhus
Claesson-Kovisto-Runes första verk var det boxliknande huset Villa Wabi. Deras senaste projekt är en släkting - det här häftiga dockskåpet. Pool och sovrum i ena änden, gräsmatta och uterum i den andra, kök och allrum med solgul entré i mitten. Storlek: 1890 x 282 x 192 mm.
Utrop: 6000:-
 
Anna von Schewen
Matta Latta
Här är bokbinderiets teknik för att göra vikningar med falsade kanter utnyttjad på ett spännande vis: idén är att de tnio sammanfogade lattorna, klädda med textil väv i naturfärg, ska associera till en brygga. Mått: 930 x 2000 mm.
Utrop: 4000:-
 
Thomas Sandell
Min Bok/Din Bok
Boken, som är inbunden i skinn med den råa ytan utåt, innehåller Thomas egna skisser och dagboksanteckningar sedan april. Fodralet, en ask i A4-format också det klätt i skinn, är orangerött (en favoritfärg) och blont läderfärgat.
Mått: 245 x 330 mm
Utrop: 3000:-
 
Carina Seth Andersson
Flaska i fodral
Carinas friblåsta flaska rymmer två liter.
Efter urgamla förebilder fick den ett "resefodral" i dubbla lager skinn, formsytt av Magnus Nyström på Läderfabriken, och med ett blixtlås utmed bottenrondellen.
Höjd 25cm, Ø 25 cm.
Utrop: 3000:-
 

Lotta Lewenhaupt
Min Väska
En dokumentpärm blev en axelremsväska, klädd med vaxduk.
Väskan stängs genom att man lindar ett band mellan två metallknappar. Texten "min väska" översatt till fyra språk, är en travesti på märkestillhörighet. Storlek: 33 x 25 cm.
Utrop: 1500:-

Foto: ELLE Interiör, Christopher DrackeELLE INTERIÖRS FORMSTIPENDIUM, tidigare stipendiater: Efter det att den första "formauktionen" gjordes hösten 1995 valde en jury våren 1996 den första stipendiaten. Den gången beslöt vi att ge en elev stipendiet (på 10 000 kr) — och ytterligare två elever fick en bonus på 5000 kr vardera.

Juryn brukar bestå av följande personer: Stefan Ytterborn, designstrateg — Anika Reuterswärd, arkitekt SIR (2000 ersatt av Eero Koivisto, 2001 ersatt av Thomas Sandell) — Sara Kristoffersson, designskribent — Anders Färdig, vd Design House Stockholm — Lotta Lewenhaupt, redaktionschef ELLE Interiör.

1996
Ewa Lilja Löwenhielm (som även fick arbetsstipendium på Ikea)
Bonus: Kristina Råström & Anki Holmqvist
1997

Maja Lindahl (som använde 20 000 som reskassa, hon praktiserade hos Sottsass; idag arbetar Maja som fromgivare för bl a NC Möbler)
1998

Pia Nixholm & Maria Håård (Maria har fortsatt arbeta med scenografi)
1999
Helena Allard (stipendiet höjdes till 30 000 kr; Helena arbetar som inredare & formgivare för Fogia)
2000
Helena Bodin (stipendiet höjdes till 50 000 kr; Helena arbetar som inredare & formgivare, bl a kommer en "flygande matta" hos Design House)
2001
Sofia Lagerkvist (har praktiserat hos Thomas Sandell och Thomas Eriksson, skall fortsätta på Konstfack)
2002

Jonas Wannfors

För mer information:
Kontakta Lotta Lewenhaupt
(tel 08-457 80 31, e-mail lotta@hachette.se)
eller Monica Kämpe
(tel 08-457 80 53, e-mail monica.kampe@hachette.se).