Lördagen den 16 januari tas de första Hundra Spadtagen för Vandalorum. De som gräver är också de som ska bära Vandalorums idé: formgivare, arkitekter och konstnärer. Vi har fått många av de mest namnkunniga att komma till Värnamo och Jonas Bohlin har skapat en speciell spade till detta efterlängtade evenemang. Bland grävarna finns konstnärer från hela Norden: Gunilla Allard, Åke Axelsson, Per Inge Bjørlo, Andreas Engesvik, Petra Gipp, Monika Gora, Eva Hild, Charlotte Gyllenhammar, Eva Lange, Sven Ljungberg, Signe Persson-Melin, Bjørn Nørgaard, Magnus Silfverhielm, Mats Theselius, Dan Wolgers, Måns Wrange, Fredrik Wretman och många andra.

En buss kommer att avgå från Kungsträdgården i Stockholm på morgonen den 16e januari. På bussen bjuder vi på frukost och informerar om projektet.

Väl framme möter Vandalorum-vännerna med Sven Lundh i spetsen. Här kan ni också träffa styrelsen och Vandalorums första partners och sponsorer.

Klockan 14 tar vi de första Hundra Spadtagen ute på byggplatsen. Därefter blir det lunch och tillfälle för intervjuer på Knäppfabriken innan bussen går tillbaka.

Välkommen till detta specialla mediatillfälle den 16 jaunuari i Värnamo.

För mera information kring detaljerna för dagen, kontakta Johanna Lilja, (johanna.lilja@vandalorum.se) - tel. 0370 466 39, eller projektledare Sune Nordgren (sune.nordgren@vandalorum.se).

Ill. John Nelander, 2009 (From an original outline proposal by Renzo Piano Building Workshop, 1998)

BAKGRUND
Projektet Vandalorum går nu in i en helt ny fas av förverkligande i och med att finansieringen är klar för en första etapp. Etapp 1, som ska stå klar i mars 2011, kommer att omfatta fem hus om ca 3 000 kvm. Ett entréhus, ett hus för café och butik samt tre utställningshallar, med total flexibilitet, ska rymma alla de funktioner som förespeglats och som krävs för att välkomna en stor publik.

Finansieringen av första etappen sker till största delen genom att privata ”partners” tecknat aktier i fastighetsbolaget. Kostnaden för bygget, inventarier och utrustning medräknat, är ca 50 mkr. Största enskilda partner är Hamrinstiftelsen i Jönköping. Ytterligare en substantiell partner presenteras under pressmötet. Initialt sker också viss bankupplåning, men eftersom målsättningen är att anläggningen ska vara skuldfri vid invigningen, planeras ytterligare en nyemission i år.

Projektledaren Sune Nordgren säger: ”Vandalorum är ett initiativ som gått genom många faser, som haft hög profil under många år, och som med sin unika bärkraft inte gått att stoppa, helt enkelt. När det nu förverkligas är det alldeles särskilt positivt, eftersom det startar i tider när vi behöver all den optimism vi kan få”.

Se vidare vår hemsida - www.vandalorum.se