Spännande design utställning på Islands största Möbelvaruhus EPAL i Reykjavik invigs imorgon (061012) av Sveriges ambassadör Madeleine Ströje Wilkens

Islänningarna är väldigt duktiga på möbelformgivning, Isländsk formgivning anses vara modern, funktionell, fräck och stilren. Men till skillnad från här i Sverige så växer det nästan inga träd på Island.

Här hemma har vi goda kunskaper och duktiga hantverkare som tex. det Smålänska företaget Möbelsnickarmästare Johansson som grundades 1960 av snickarmästare Bertil Johansson, en man som var mycket noggrann och omsorgsfull i sitt hantverk.

Traditionen förs i dag vidare av sönerna Ulf och Håkan, som även står för en hel del av företagets formgivning.
– På Möbelmässan i Stockholm förra året fick vi en förfrågan om att tillverka möbler som formgivits av den Isländske designbyrån Go form design studio. Till en början var vi lite tveksamma, men vi tackade ja.

Go form design studio verkade seriöst och formen på deras produkter stämde väl överens med vårt eget formspråk, säger Ulf, en av bröderna Johansson vid Möbelsnickarmästare Johansson.
               
Go Form Design Studio - Gudrún Margrét Ólafsdóttir och Oddgeir Tórdarson presenterades på Möbelmässan i Stockholm i februari.

– Vi ser detta som ett komplement som vidgar vyerna. Vår egen form och produktion har vi givetvis alltid kvar.
– Samarbetet med Go form design studio har varit givande. Eftersom vi ritar alla möbler själva finns det en risk att vi blir enkelriktade och sällan förnyar oss. Vi kan behöva lite nytt friskt blod i vår tillverkning, säger Ulf.
Ulf betonar att den här satsningen inte utesluter deras befintliga möbeltillverkning.

Ett samarbete över gränserna är inte alltid helt enkelt.
Men tillsammans med Islands Exportråd har Svensk Handel arbetat fram ett projekt som går ut på att få svenska möbelproducenter att samarbeta med isländska formgivare.

Svenskan Christina Nilroth fungerade som koordinator på uppdrag av Islands Exportråd. Med hjälp av Christinas breda kontaktnät kunde ett samarbete mellan isländska designers och svenska möbelproducenter dras igång. En svensk möbeltillverkare som deltog i projektet var Möbelsnickarmästare Johansson i Markaryd.

Högupplösta bilder finns för nedladdning på
http://www.mobelsnickarmastare.com/press
 
För mer information:
Christina Nilroth 0705 704058
Möbelsnickarmästare Johansson 0433 101 28

 

Möbelsnickarmästare Johansson
Hantverksgatan 8 – Box 141 – SE-285 23 Markaryd.
Tel +46(0)433-101 28 – Fax +46(0)433-108 28
Email info@mobelsnickarmastare.com
www.mobelsnickarmastare.com