Pressmeddelande
Foto: Robert Eldrim, Medljus


Foto: Robert Eldrim, Medljus
Foto: Robert Eldrim, Medljus

Mats Theselius fortsätter designa unika fåtöljer som bara tillverkas i ett enda exemplar. I serien ”nationella fåtöljer” kommer nu den ”svenska fåtöljen”. Fåtöljen heter Norrsken och kommer att stå i Kronprinsessan Victorias besöksrum på Kungliga Slottet i Stockholm.


Foto: Robert Eldrim, Medljus

Fåtöljen överlämnas den 1 december kl 16.00 – 16.45 vid en ceremoni i Designinfo i Kulturhuset i Stockholm. Designinfo är Designårets infoplats.
Kronprinsessan Victoria närvarar vid ceremonin som leds av Designårets projektledare Anna Rygård och Svensk Forms VD Eva Kumlin. Dessutom medverkar designer Mats Theselius, Christian Bolin från W A Bolin, Anne Johansson Elmo Leather och Nenne Palme från Väveriet.


Foto: Robert Eldrim, Medljus

N o r r s k e n
Norrsken berättar om ett ljust och naturnära Sverige. Temat är snö och björk. Materialen är läder, silver, väv och masurbjörk. Färgerna är vitt, svart och silver. Fåtöljens utsida är en specialgjord väv från Uddebo-väveri. På utsidans vita väv finns svarta stråk som ger betraktaren en bild av björknäver. Ovanpå björknävern faller snöstjärnor i silver, som i ett svenskt vinterlandskap. Kring fåtöljens utkanter följer vackert ornamenterade silverbeslag från hovjuvelerare W A Bolin. Fåtöljens insida är vit i nysnömjukt läder från Elmo Leather. Armstöden är följsamt formade i masurbjörk. Fåtöljen är i sin helhet byggd av rena naturmaterial och tillverkarna lovar livstids garanti.

- Att ”den svenska fåtöljen” Norrsken kommer att finnas på Kungliga Slottet känns helt rätt. Slottet är en av landets viktigaste representationsbyggnader. Kronprinsessan Victoria arbetar mycket engagerat med att stödja svensk design, inte minst i gemensamma designsatsningar på exportmarknaden, säger Anna Rygård projektledare Designåret 2005.


Foto: Robert Eldrim, Medljus


Foto: Robert Eldrim, Medljus


Foto: Robert Eldrim, Medljus


Foto: Robert Eldrim, Medljus

Bakgrund
Hösten 2000 reste Mats runt i den amerikanska södern och studerade det amerikanska konsthantverket s.k. western style. Mats designade bl. a. ett par boots (stövlar) som tillverkades av läder- och silverkonsthantverkare i Texas. Under senhösten började Mats rita på sin första unika fåtölj som skulle tillverkas i samarbete med amerikanska konsthantverkare. Samtidigt började Göteborg förberedda sig på det historiskt första amerikanska presidentbesöket. Ryktet
om att Mats Theselius (exgöteborgare) höll på med ett svensk – amerikansk kultursamarbete (fåtöljen) nådde några stora västsvenska företag. Fåtöljen som döpts till Txs köptes in av företagen som i samband med presidentbesöket i juni 2001 skänkte Txs till Vita Huset i Washington. Året efter Txs fick Mats en inbjudan att tillsammans med hovjuvelerare W A Bolin producera en rysk fåtölj. Den ryska fåtöljen som fick namnet Kreml visades i samband med att W A Bolin firade sitt 200 års jubileum genom en utställning på Kremlmuseet i Moskva. W A Bolin var rysk hovjuvelerare under fyra tsarers tid fram till 1917.

Efter de två nationella fåtöljerna (den amerikanska Txs och den ryska Kreml) har Mats fortsatt att designa unika fåtöljer men nu till företag och privatpersoner.

- Att den svenska nationella fåtöljen kommer just i år hänger dels ihop med att vi firar Designår men också med att jag vill fortsätta göra nationella fåtöljer. När jag arbetar i andra länder så samarbetar jag med nationella konsthantverkare. Jag är mycket intresserad av att vi bevarar konsthantverket. Konsthantverk finns i alla kulturer och har ju varit vanliga människors sätt att försköna sin vardag - en broderad duk på väggen eller ett mönster inskuret i spadens skaft vittnar om människors vilja och förmåga att göra livet lite vackrare för sig själva och sin omgivning. Allt sedan industrialismen och den storskaliga produktionen satt fart har det inneburit att hantverkstraditionerna inte längre efterfrågas och kunskapen faller i glömska. Min ide med dessa fåtöljer är ett sätt att försöka transformera en del av dessa kvaliteter in i vår tid. Detta är en del av vår kulturskatt som bör befinna sig i vårt högsta representationssammanhang, säger Mats Theselius.

Om man önskar tillverka sin egen unika fåtölj kontaktar man Mats Theselius direkt.

Kontakt:
Mats Theselius 0709 53 49 79

Anne Johansson Elmo Leather AB 0325 66 14 00
Christian Bolin W A Bolin 08 54 50 77 70
Nenne Palmé Uddebo Väveri 0325 797 00

Ewa Kumlin Svensk Form 08 463 31 30
Anna Rygård Designåret 08 463 31 90