Utställningens namn Pinnochio (med svensk ”pinnstols” stavning) syftar på utställningens slagnummer pinnstolen Pinocchio. Möbler har olika förädlingsgrad. Den här pinnstolsvarianten gör inget för att dölja sin konstruktion och består av några runda och fyrkantiga träbitar som ändå gör att stolen i likhet med Pinocchio ”kommer till liv”. Den visas i olika varianter.
Min utgångspunkt för utställningen har varit att arbeta med ett barntema men ganska tidigt har det byggts ut med föräldraperspektivet, nämligen detta om ordning och tid för annat än enbart städning och matlagning. Detta har resulterat i några praktiska vardagsgrejer, en pekbok för stadsbarn, en problematisering av diskandets konst och lite idéer på temat Mat.

Dessutom visas installationen
The rhythm of the magic drum, ett försök till visualisering av min personliga variant på ”alltings ursprung”, det vill säga förhållandet mellan musikens kraft och hans arbete; ”musiken som blev till möbler” och ett par nya gitarrer.
Utställningens atmosfär är en blandning av sagor, vardagsstrul, ekologi och musik. Med på denna (i första hand) idéutställning finns fotografi, kläder, möbler, lampor, köksinredning, en cykel, mat, högtalare och musik.

Mats Theselius



Galleri Cupido. Svartmangatan 27, Stockholm