Materia

Stockholm Furniture Fair
Stockholm International Furniture Fair


materia.realized 2010
materia at stockholm furniture fair
stand A25:28

materia.newcomer – unga designers vitaliserar
Det är femte året i rad som en materia.newcomer lanseras. Ända sedan arkitekterna Kersti Sandin och Lars Bülow inledde sina karriärer för drygt 30 år sedan har de på olika sätt bidragit till att stötta unga, nyutbildade formgivare. Bland annat genom föreläsningar och undervisning på designutbildningar och som mentorer och förebilder.

I och med att Kersti och Lars startade Materia 1992 fick de en unik plattform med egen möbelproduktion och försäljning och kunde därmed omsätta sina idéer om ett årligt ”materia.newcomer” projekt i handling. Det inleddes med att designgruppen Front, som redan hade börjat etablera sig, men inte i någon industriell kontext, nu fick möjlighet att utveckla den sedermera prisbelönta papperskorgen Bin. Materia fortsatte sedan projektet genom att lansera designerna Märta Friman, Fredrik Källgren, Form Us With Love, Frida Ottemo Källström, Sigrid Strömgren och Fredrik Färg.


Lucas Elander Hinnerud - newcomer 2010
– Jag såg framför mig en gammal man med långt skägg som satt på pallen och filosoferade. Det här är inte en möbel som du sitter och jobbar på, eftersom den är för hård och platt. Men den passar desto bättre för kreativa möten eller när du bara funderar samtidigt som du väntar på något, säger Lucas Elander Hinnerud.

Pallen Platon är formgiven så att det går att gunga på den och därmed sitta mer obunden och rörlig. Materia har sedan tidigare möbler med samma grundtanke som Platon, att en möbel ska vara avslappnande och stimulera kreativiteten.

– Vi vill att våra produkter ska göra nytta, och fastnar sällan för trendig estetik. Den här pallen har ett eget utryck, den är enkel och funktionell. Samtidigt som den är stabil inbjuder den till rörelse. Det måste finnas ett personligt tilltal, så att det uppstår energi och spänning i en produkt. Lucas har konstnärlig integritet, och tänker innovativt och funktionellt. Han är eftertänksam och konsekvent. Det var nog det som vi fastnade för hos honom och hans pall, säger Lars Bülow, vd på Materia och arkitekt SIR/MSA.


Le mur – ett rum i rummet
Högt och lågt sittande i en och samma möbel. Det är tanken bakom sittlandskapet Le Mur, som Materia utvecklat i samarbete med arkitekterna Wivian Eidsaunet och Marie Oscarsson på Murman Arkitekter. – Vi är många som sitter för mycket på våra arbetsplatser, och ska vi fortsätta med det gäller det att åtminstone variera sittandet, säger Marie Oscarsson.

Sittlandskapet Le Mur bildar ett rum i rummet. Ett flexibelt modulsystem som kan skräddarsys allt efter behov. Muren kan vara rund, svängd eller rak och ger naturlig avskärmning och ljuddämpning genom sin höga, stoppade rygg. På den ena sidan sitter man högt, rak i ryggen. På den andra sitter man lägre, mer bakåtlutad och med en liten kudde i svanken för att sitta bekvämare. Om man nu vill ha sittplatser på båda sidorna om muren. Baksidan kan också användas på andra sätt. De oregelbundet placerade knapparna i ryggen på Le Mur är inte bara en dekoration. Eftersom de är genomgående kan de på baksidan fungera både som klädhängare eller upphängningsanordning för till exempel tidningsställ.

– Murman jobbar mycket med rumsgestaltningar i offentliga miljöer och de möten som sker där. Som arkitekt har man rummet i fokus snarare än den enskilda möbeln. Det här tänkandet går hand i hand med Materias filosofi: vi vill att våra möbler ska underlätta vardagen och få människor att trivas på sina arbetsplatser och i andra offentliga sammanhang. Och vi tror att man når dit genom att vara okonventionell och ha kul på vägen, säger Lars Bülow, vd Materia och arkitekt SIR/MSA.


materia.news 2010
PLATON design Lucas Elander Hinnerud
LE MUR design Murman Architects; Marie Oscarsson, Wivian Eidsaunet
ANGLE design Lars Pettersson, Thomas Bernstrand
PLINT Balk design Kersti Sandin & Lars Bülow
ELEMENT Balksoffa design Kersti Sandin & Lars Bülow
ELEMENT Papperskorg design Kersti Sandin & Lars Bülow


angle
formgivare: lars pettersson, thomas bernstrand

Angle är ett byggbart konferensbord som till sin form och karaktär ger en lätt och luftig känsla. Angle genomsyras av flexibilitet och effektivitet och har stora möjligheter att passa in i många olika miljöer, då bordet finns i flera format och utföranden. Konferensbordets ben har välgjorda detaljer i form av knutar i pressgjuten aluminium, i vit eller svart pulverlack. Som tillbehör finns en kvadratisk kabellucka med kantskoning och tillhörande kabelnät.


element balksoffa
formgivare: sandin & bülow

Elementfåtöljen med sin starka formidentitet finns nu även som balkmöbel. Sittelementets distans mellan sits och rygg har fl era genomtänkta funktioner; den ger en skön sittkomfort, underlättar vid städning samt ger utbytbara sits och ryggdelar. Element Balk kompletteras med armstöd i svart gummilack, bord i vitt kompaktlaminat samt papperskorg monterad på balkstommen. Sitsen finns i två höjder - normal och hög. Element Balk kan likt en kameleont passa in i olika miljöer och låna sig till olika uttryck.


plint balk
formgivare: sandin & bülow

Plint Balk är en vidareutveckling av den karaktärsfulla och stilbildande bänken Plint och är tänkt för olika väntsituationer på tex. flygplatser, i sjukhusentréer och publika väntsalar. Med sin slanka form är Plint Balk utrymmessnål och lättplacerad. Den lite högre höjden på sitsarna ger både komfortabelt och funktionellt sittstöd. Plint Balk kompletteras med greppvänliga armstöd, ytbehandlade med svart gummilack.


element
formgivare: sandin & bülow

Element är en stabil och hållbar papperskorg utvecklad för kraven i offentliga miljöer. Materialen är pulverlackerad stålplåt och förkromat stålrör. En lätt avtagbar krage av gjutet gummi döljer soppåsen och håller den på plats. Påsen är därmed lätt att skifta. Papperskorgen finns som dubbel golvmodell av två storlekar, samt som enkel för väggmontage. Den mindre papperskorgen kan dessutom monteras på Element Balkmöbel. Med sin strikta form passar Element papperskorg in i de flesta offentliga inredningar.Materia

Materia AB. Box 340, SE-573 24 Tranås
phone: 0140 - 38 56 00. fax: 0140 - 38 56 01
email: info@materia.se