Materia


Pressrelease 090814

Peter Åkeson och Lars Bülow

Möbelkoncernen Materia Group växer trots finanskris och lågkonjunktur. Gruppen, som idag består av designmöbelföretagen Materia i Tranås och Skandiform i Vinslöv, omsätter 215 miljoner och har 90 medarbetare. Sedan 2004 ägs Materia Group av inredningskoncernen Kinnarps, med verksamhet i 36 länder. Ägarens starka internationella närvaro ger Materia och Skandiform exportdriven tillväxt.   

1 september förstärks gruppen genom förvärv av NC Möbler i Valdemarsvik

NC är en klassisk trämöbelproducent som framgångsrikt profilerat sig genom ett långsiktigt samarbete med några av Nordens främsta möbeldesigners, däribland Björn Dahlström och Peter Andersson. Företaget har skapat sig en framträdande position i det svenska designmöbelklustret.

  – Jag är mycket glad över den här affären, säger Lars Bülow, VD för Materia Group. NC har ett eget, tydligt designalfabet och utgör ett bra komplement till Materias och Skandiforms starka varumärken. NC står för en intressant förnyelse inom möbler för vård- och omsorg, ett affärsområde där vi ser en växande marknad och en stor utvecklingspotential både i Sverige och internationellt.

NC blir störst i Norden på nyskapande möbler för vård och omsorg

I och med förvärvet flyttas produktsortimentet Skandiform Care över till NC, som därigenom blir marknadsledande inom hela affärsområdet. Skandiform kommer därmed att förstärka och renodla sitt huvudsortiment, designmöbler för kontor och offentlig miljö. Verksamheten i NC lägger fokus på nytänkande. NC ska leda utvecklingen, stimulera och inspirera genom förnyande funktionalitet och formgivning – universal design.

  – Morgondagens omsorgsmiljöer ställer helt nya krav. Framtidens vårdbehövande nöjer sig knappast med gårdagens möbler. Vi har valt att lansera begreppet NORDIC CARE, där Care anlägger ett bredare perspektiv än enbart möbler för vård och omsorg. För oss symboliserar NORDIC CARE vårt Skandinaviska arv av omsorg om både människor och miljö. Grundvärderingar, som bygger på demokrati, delaktighet och ansvar ska tydligt avspeglas i våra produkter, säger Johan Franzén, marknadschef på NC.  

Säljaren tillfreds med affären

Peter Åkeson, nuvarande ägare i andra generationen, lämnar VD-posten i samband med tillträdet första september, då Lars Bülow tar över som VD.

  – Det känns tryggt att lämna över stafettpinnen till en ägare med långsiktig strategi och starka finansiella muskler. Materia Group har tillväxtambitioner, ledarkompetens och ett väl utbyggt marknadsnät i många länder. Det kommer att påverka NC i positiv riktning, säger Peter Åkeson.


För ytterligare information kontakta:
Peter Åkeson, VD NC Möbler AB, 0708 – 14 19 21, peter@ncmobler.se
Johan Franzén, Marknadschef NC, 0708 – 51 15 60, johan@ncmobler.se
Lars Bülow, VD Materia Group AB, 0705 – 38 56 05, lars.b@materia.se
www.ncmobler.se

Materia

Materia AB. Box 340, SE-573 24 Tranås
phone: 0140 - 38 56 00. fax: 0140 - 38 56 01
email: info@materia.se

Materia