Kosta Boda

NK Stockholm 30 juni - 9 augusti, NK Göteborg 2 juli - 2 augusti

För första gången någonsin samlas Kosta Bodas samtliga formgivare utanför Glasriket för en interaktiv utställning på NK. Med utgångspunkt från de fyra elementen möts här unika pjäser med nya spännande glasobjekt från Sveriges främsta glaskonstnärer. Bertil Vallien utsmyckar hela ljusgården medan övriga sju formgivare hittas på oväntade platser runt om i huset och i skyltfönstren.

Kosta Boda är ett av världens mest kända glasbruk för konstglas och flera av de framstående glaskonstnärerna har nått stora internationella framgångar. I sommar möts Kosta Bodas åtta formgivare för en gemensam utställning på NK i Stockholm och Göteborg. Nyheter och unika pjäser presenteras tillsammans med omisskännliga Kosta Boda-klassiker.

Konstnärerna är:
Bertil Vallien, Ulrica Hydman-Vallien, Ludvig Löfgren, Åsa Jungnelius, Göran Wärff, Anna Ehrner, Kjell Engman och senaste tillskottet Ernst Billgren.

Formgivare tillika curator Alexander Lervik har skapat glasutställningen. I ljusgården hittas bland annat nya och unika pjäser från Bertil Valliens Black Collection, på NK Nordiska Designers smyger Åsa Jungnelius nya marmorerade objekt in medan Kjell Engmans jätteakvarium överraskar på gatuplan. En oväntad helhetsupplevelse utlovas i det anrika varuhuset, som onekligen förvandlas till en av sommarens mest intressanta utställningsplatser.

Guidade turer:
Intresserade bör inte missa en guidad tur som ger en grundlig och annorlunda introduktion till pjäserna och konstnärerna likväl som till det nya Glasriket och dess historia. Samling sker i ljusgården på NK Stockholm måndag (eng), onsdagar (sv) och fredagar (sv) klockan 15:00. I Göteborg sker visningar tisdagar (sv) och onsdagar (eng) klockan 11:00 med start 7 juli.

*
NK har länge värnat om sitt samarbete med den svenska konstindustrin, bland annat inom glas och keramik. Nu känns det extra spännande att kunna presentera en totalupplevelse av glaskonsten när den får ta plats i hela varuhuset, säger Jörgen Eriksson, VD på NK Glas, Porslin & Kök, som även är initiativtagare till utställningen.

Glasutställningen på NK ger inbitna stockholmare/göteborgare chansen att få möta Glasriket - och det på hemmaplan. Dessutom förväntas många utländska besökare från bland annat Ryssland och Kina som ofta efterfrågar just det svenska konstglaset.

För intervjuer med glaskonstnärer och för ytterligare information:

Moa Abrahamsson, Trendgruppen, tfn 070-791 20 00,
moa.abrahamsson(at)trendgruppen.se
Jörgen Eriksson, VD NK GPK, tfn 0704-129627,
jorgen.eriksson(at)northernclassic.se
Louise Lövgren, PR Ansvarig NK, tfn 0701-829086,
louise.lovgren(at)nk.se
Monica Perman, Marknadsansvarig NK Gbg, tfn 0706-518637,
monica.perman(at)nk.se

Kosta Boda