Nu öppnar Scandinaviandesign.com sitt lilla galleri på Östra Stallmästaregatan 12 i Slottsstaden, Malmö för designintresserade.
På första utställningen som öppnar för allmänheten måndag den 2 maj, visas alster av möbelformgivaren, inredningsarkitekten, "balanskonstnären", John Kandell (1925-1991)
Förutom stolar, pilasterhyllor och boklådan i råsågad mahogny som produceras av Källemo, så visas även några akvareller och ritningar som är i privata ägor + unikt väggskåp som Sven Lundh lånat ut.

I och med denna första utställning berikas Malmö med ett litet spännande galleri där vi kommer att skapa intressanta utställningar
med Skandinavisk design av hög kvalité.

Utställning t.om. 20/5 2005.

Scandinaviandesign.com
Östra Stallmästaregatan 12, 217 49 Malmö. 040 - 92 92 00
Öppettider M.-F. 10.00 - 17.00. Lör. 10.00 - 13.00Första gången jag mötte John Kandell var han riktigt vresig och tyckte han var trött på allt vad möbler hette. Han hade varit medarbetare till bl.a. Sven Ivar Lind under några viktiga år och blev lärare på Konstfack i början av 50-talet. Hans far var konstnär bosatt i Helsingborg, hans äldre bror Axel var SAR-arkitekt och John själv var både konstnär och arkitekt. I den senare rollen blev han en av våra mest betydande under senare delen av 1900-talet.
Under 1960-70 talet tröttnade han tidvis på att rita möbler. Han tyckte det var hopplöst att försöka förbättra möbelkulturen i konkurrens med alla de platta paket som dominerade vid den tiden. I de flesta arkitektkretsar ansågs han vara arkitekternas arkitekt.
Det var i samband med den pausen jag första gången mötte John Kandell en bit in på 70-talet. Andra mötet i hans lilla utställningsrum och hustru Ullas vävateljé på söder i Stockholm kom vi närmare varandra, men inte ända fram.
Med hustrun Ullas medverkan blev jag hembjuden till John och från den tiden till resten av hans liv hade vi de allra finaste relationer, och han blev en del av mitt universitet i konsten att se.
Under 80-talet tillförde han några av samtidens främsta möbelföremål, stolar företrädesvis, men även en och annan hylla där hyllan Pilaster redan räknas som klassiker. Det är ingen tillfällighet att Pilaster och stolen Camilla, av Nationalmuseum föreslagits representera möbler i en serie jubileumsfrimärken Posten gett ut i år med anledning av att Regeringen utsett 2005 till ett Designår.
Stolen PimPim och karmstolen Victory blev hans sista arbeten. Victory med segertecknet V i ryggen.
Johan Kandell blev ensam eller tillsammans med brodern Axel ofta uppmärksammad omkring inredningar och arkitektur. Han erhöll 1989 Statlig Konstnärslön.

Sven Lundh, Värnamo april 2005

John Kandell. 1925 – 1991
John Kandell var en av Sveriges mest originella möbelskapare. Hans produktion sträcker sig från klassiskt strama karmstolar till högst originella skåp, som mer har karaktären av skulpturer än av bruksföremål.

Camilla

1982 kom den trebenta mjölkpallen som fick namnet ”Camilla”. Ursprunget, den folkliga mjölkpallen, kan man lättare se framför sig om man tänker sig Camillastolen lite lägre och med mer utdragna ben.

CAMILLA 1982, John Kandell
Bok; natur eller laserad i standardfärg.

Solitär

En av höjdpunkterna utgörs av karmstolen Solitär. I den samsas det stränga formbygget med en lekfull linje. Där möts allmogetyngd och kinesiskt tecken, barock stegring och avmätt styrka. Den är en tron som både chockerade och vann övertygade vänner. Den får efterföljare som är mer talföra och egensinniga och samtidigt anvisar rikedomen på möjligheter inom den ramen. Men Solitär innehåller en stor koncentration. Bekräftar John som solitär.
Från Gunilla Lundahls bok John Kandell, Raster Förlag 1993.

Solitär 1988, John Kandell
Bok; natur eller laserad i standardfärg. Läder.

PimPim
John Kandell arbetade med modellen under 1990 och tyckte PimPim närmade sig hans idé om stolen som skulptur. Stolen visades på möbelmässan i februari 1991 men mot bakgrund av Kandells bortgång i januari samma år beslutade Källemo att vänta med lanseringen av denna hans sista stol till ett senare tillfälle. Inget tillfälle kan vara bättre än Designåret 2005 att presentera en riktig “Kandellare ”.

Stolen PimPim finns i de två färger John Kandell fastställde; kadmiumrött och grönt. Upplaga 360 ex. märkta 1/360 -360/360 samt 15 ex.märkta HC 1/15 -15/15.Stolen är försedd med en graverad skylt och brännstämpel. Till varje stol följer också ett förstadagsbrev med samtliga designfrimärken stämplade utgivningsdagen 27 januari 2005. Dessutom medföljer en skrift om Kandell och hans arbeten “Det måste alltid finnas en Olga. Annars blir det inte bra ” med texter av arkitekturförfattaren Gunilla Lundahl och Nina Öhman, intendent på Thielska Galleriet.

Johns sista möbel innan cancern tog honom blev Victory. Lysande röd. Fast och bekväm. Med ett V-tecken i karmstolens rygg. Han kunde äntligen känna sig som segraren. Vila en stund i sin förmåga. Slå sig till ro med generös enkelhet. Damen med hunden hade fått släppa till lite av färgen. Och en road glimt i ögat.
Från Gunilla Lundahls bok John Kandell, Raster Förlag 1993.


VICTORY 1990, John Kandell
Bok;natur,röd,vit eller svart. Naturell sadelgjord extra prima hampa.
Lös dyna i läder.

Johns karmstol i mahogny tillverkade han ursprungligen själv till en utställning med Hantverkarna i Stockholm. Hantverkarna var en sammanslutning liknande det Danska Snedkerlaget.

Källemo har nytillverkat stolen för en leverans till Landstingsförbundet i Stockholm på mitten av 80-talet.

VärmlandsstolenScandinaviandesign.com
Östra Stallmästaregatan 12, 217 49 Malmö. 040 - 92 92 00
Öppettider M.-F. 10.00 - 17.00. Lör. 10.00 - 13.00

ilona@scandinaviandesign.com

Här finns vi

I samband med nya utställningar tillhandahåller vi högupplösta pressbilder och textmaterial för nedladdning via internet.