Optiker Månsson
Gustav Adolfs torg 51, Malmö
Arkitekt: Jonas Lindvall &
Mikael Brund.


Text: Torbjörn Flygt
Foto: Johan Kalén och Åke E:son Lindman

Optiker Månssons nya butik är belägen vid Gustav Adolfs Torg i centrala Malmö. Familjeföretaget, som startades 1966, driver sedan tidigare en butik i ett av stans ytterområden. Med den nya butiken har man velat profilera sig med ett mer exklusivt sortiment för att nå nya kundsegment.

På ett tidigt stadium tog man kontakt med arkitekten Jonas Lindvall. – Vi sökte i flera år innan vi fått rätt lokal, berättar han.

Jonas Lindvall har studerat inredningsarkitektur vid HDK i Göteborg och även varit elev vid Royal College of Art i London och Konstakademiens Arkitektskola i Köpenhamn, skolor där han koncentrerade sig på möbelformgivning. Sedan 1993 är han verksam vid sin egen arkitektfirma, Vertigo arkitektur och design i Malmö.

Hans inredningar av bl a den japanska restaurangen Izakaya Koi och belysningsföretaget Annells showroom har tidigare väckt uppmärksamhet. Han har även formgivit möbler åt t ex David Design, Scandiform och Kockums.

Jonas Lindvalls inredningar och möbler har sitt alldeles eget och tydliga språk. De kännetecknas, som författaren Torbjörn Flygt skriver i essän "Enkelhet och andra väsentligheter" om Jonas Lindvalls formgivning, av "en grundläggande strävan efter ett lågmält uttryck: Jag skriker inte, så kom närmare och lyssna, för jag har något väsentligt att säga."

Just detta lågmälda uttryck är påtagligt hos Optiker Månsson. Lokalen består av tre rum – butik, synundersökningsrum och linsrum – men är inte mer än 34 kvadratmeter stor. Ett av målen var därför att skapa en butiksyta som upplevs som stor och rymlig.

Medverkande i projektet har också Mikael Brund, byggnadsarkitekt med utbildning från LTH i Lund, varit.

– Vi byggde en modell av lokalen, förklarar han. På så vis kunde vi tillsammans med uppdragsgivaren diskutera dess utformning och komposition.

All inredning har specialritats. Möbler, disk och exponeringsmontrar är i oljad ek, handfat och golv i kalksten. Tillsammans med väggelement, undertak och dörrkonstruktioner får rummet en volym som framhäver produkterna.

– Inredningen ska reflektera företagets kvalitetsvaror och kunnande in i minsta detalj, kommenterar Jonas Lindvall det.

De infällda väggmontrarna är konstruerade med en dold armatur som på ett genialiskt enkelt vis belyser varje glasögonbåge ovan- och underifrån samt från sidan.

En infälld skjutdörr leder till synundersökningsrummet och linsrummet. Ljussättning och skärmar som ger en illusion av dagsljusinsläpp skapar en volym som gör att de två små rummen upplevs som större än vad de är.

Fondväggen döljer trappan ned till verkstan i källaren.

Det förekommer ingen skyltning i det stora fönstret ut mot gatan. Hela butiken utgör i sig ett skyltfönster.

Titta in på Jonas Linvall´s hemsidor