Foto: Rolf Lind

20.1 -12.2.2006 

I Amos Andersons konstmuseum öppnas för allmänheten den 20 januari 2006 en utställning av Ingegerd Råmans glas och keramik. Den svenska glasformgivaren och keramikern Ingegerd Råman (f. 1943) hör till Sveriges mest meriterade formgivare. Utställningen presenterar bruksting i glas, ler- och stengods.

Ingegerd Råman är krukmakare och glasformgivare med utbildning från Konstfackskolan i Stockholm. Hon höll sin första separatutställning år 1968. Samma år anställdes hon vid Johansfors glasbruk. Sedan följde en anställning vid Skrufs glasbruk där hoskapade serviser för Sveriges riksdag och UD, samt ”Bellman”-serien. Sedan 1999 är hon anställd vid Orrefors glasbruk. På 1990-talet fick Ingegerd Råman internationellt erkännande då hennes tidlösa och enkla glasföremål upptäcktes av exklusiva designaffärer i Paris, London, New York och Tokyo.

Foto: Pelle Wahlgren Det klassiskt strama, återhållsamma och avskalade formspråket samt den dämpade färgskalan är kännetecknande för Ingegerd Råmans formgivning. Hon försöker uttrycka annat än det övergående och dagsaktuella; det tidlösa i form. Ingegerd Råman vill skapa tillgängliga ting och nå så många som möjligt. Hennes glasföremål kretsar kring mänsklig samvaro och det dukade bordet; tallrikar, dricksglas, vattenkaraffer m.m.

Parallellt med glasformgivningen arbetar Ingegerd Råman med keramik. Sedan slutet av 1960-talet har hon en egen keramikverkstad på Djurgården i Stockholm. Hon tillverkar endast bruksföremål och signerar aldrig sina kärl utan lämnar bara ett bomärke. Av pur yrkesstolthet använder hon hellre epiteten krukmakare och glasformgivare än konsthantverkare.

I den Råmanska formgivningen kombineras skönhet och funktionalitet. Hennes bruksting saknar manér. Kärlets kurvor, balans och proportioner har en överordnad ställning till färg och glasyr; formen är viktigast.

Råmans arbeten finns representerade i olika svenska och utländska samlingar som exempelvis i Röhsska museet i Göteborg, Nationalmuseet i Stockholm och utomlands i USA, Holland och i Finland i Riihimäki glasmuseum.

År 1995 tilldelades Ingegerd Råman professorstiteln av den svenska regeringen.

Visningar på svenska måndagar kl.16.30 och på finska tisdagar kl.16.30.Amos Andersons konstmuseum
Georgsgatan 27 / 00100 Helsingfors
Postadress: PB 14 / 00101 Helsingfors / Finland
tel: +358-(0)9-684 4460
E-post: museum@amosanderson.fi
telefax: +358-(0)9-6844 4622