MALMÖ KONSTMUSEUM visar 27 maj – 15 augusti 2005
KONVERSATIONER
Ingegerd Råman i dialog med samlingarna på Malmö Konstmuseum.

Moderator Tom Hedqvist

Tidlöshet och enkelhet är ord som beskriver hennes glas. Lågmält, men klockrent, gör hon föremål som hon själv gillar. Det är bruksföremål som kretsar kring maten, drycken och det dukade bordet. Hon vill renodla och fokusera, men ändå hålla kvar en känsla av lust och skönhet i föremålet – annars blir enkelheten och renodlingen en fallgrop. ”Det måste finnas värme, tanke och poesi bakom varje föremål”, förklarar Ingegerd.
Hon är kvalitativ och välbalanserad samtidigt som hon är nyskapande och omsorgsfull. Hon utvecklar sitt formspråk genom att målmedvetet och noggrant hitta nya tekniker och nya former. Hennes populära Pond-fat är en utveckling av en teknik som har sina rötter i Sven Palmqvists klassiska Fuga-skålar. - Kombinationen form och funktion är spännande. Att göra en form med funktion är svårt – du kan aldrig fuska. Föremålet måste leva upp till vad det utstrålar. Briljans och omsorg har en plats att försvara!
Utställningen Konversationer i F-rummet på Malmö konstmuseum presenterar Ingegerd Råmans tidlösa glas tillsammans med föremål från Malmö Konstmuseums samlingar. Det är ett möte mellan olika uttryck, ett samtal mellan olika bruksföremål. Här möts dåtid och nutid där traditionen blir bärande för utvecklingen av de nya formspråken.
- Jag blir ofta inspirerad av konst, litteratur och bilder i böcker. Det är mitt eget ansvar att utbilda mig – växa för att kunna gå vidare i mitt arbete. Konst är komplicerat även om det ibland verkar så enkelt. Jag tror att kontakten med konst och konstnärer har givit mig min egen trygghet att behärska hantverket. Säger Ingegerd eftertänksamt.
Ingegerd Råman (f. 1943) är krukmakare med utbildning från Konstfack. Hon har tidigare varit verksam som glasformgivare på först Johansfors och sedan Skrufs glasbruk. Hon är en av de mer meriterade glasformgivarna i Sverige och sedan 1999 knuten till Orrefors Glasbruk. Ingegerd Råman är av regeringen utnämnd till professor.
Hon är representerad på flera museer, bland annat Victoria & Albert Museum, London; Stedelijk Museum, Amsterdam; Corning Museum of Glass, USA; Riihimäki Glass Museum, Finland och Nationalmuseum i Stockholm.
Välkommen till vernissage i F-rummet fredagen den 27 maj kl. 14-16. Kl. 14 hälsar Kulturnämndens ordförande Pelle Svensson er välkomna och därefter presenterar Ingegerd Råman sitt glas.

Utställningen är ett samarbete mellan Malmö Konstmuseum och Orrefors.

Öppet: Alla dagar sep-maj kl. 12-16 juni-aug kl. 10-16