INGEGERD RÅMAN - BACK IN BLACK

Ingegerd Råman ställer ut sitt glas i Orrefors galleri på Birger Jarlsgatan 15 i Stockholm under perioden 10 mars – 2 april 2005.
Utställningen är en presentation av Ingegerd Råmans utveckling som formgivare på Orrefors med glas från de senaste årens kollektioner. Här finns både bruksföremål och glas i begränsad upplaga (Orrefors Limited).
Tidlöshet och enkelhet är ord som beskriver hennes glas. Lågmält, men klockrent, gör hon föremål som hon själv gillar. Det är bruksföremål som kretsar kring maten, drycken och det dukade bordet. Hon vill renodla och fokusera, men ändå kvarhålla en känsla av lust och skönhet i föremålet.
Den svarta färgen har fascinerat henne under lång tid och tillsammans med det klara glaset blir effekten slående. Utställningen andas en klassisk men ändå dramatisk fräschhet.
”Det blir en redovisning av hur jag tänker och ser på form” säger Ingegerd Råman. ”Det helt nya är att jag har arbetat med svart glas – det transparanta glasets motsats. Flera ursprungsformer är gestaltade på nytt i en blåsvart glasmassa och där glasets blanka yta lämnar den sandgraverade linjen matta spår, som ett dimtecken i den svarta natten.”

Ingegerd Råman (f. 1943) är krukmakare med utbildning från Konstfack. Hon har tidigare varit verksam som glasformgivare på Johansfors och Skrufs glasbruk. Hon är en av de mer meriterade glasformgivarna i Sverige med ett synsätt på glasformgivning som passar väl in i Orrefors varumärke. Ingegerd Råman är av regeringen utnämnd till professor.

Arkitekttrion Claesson, Koivisto och Rune har gestaltat utställningen.
För mer information kontakta:
Eva-Marie Hagström, presschef Orrefors Kosta Boda AB
Telefon: 0481-341 32, mobil 070-300 56 24
E-post: eva-marie.hagstrom@orrefors.se