Ingegerd Råman ny formgivare på Orrefors

Från och med 991201 är Ingegerd Råman anställd av Orrefors Kosta Boda AB som formgivare knuten till varumärke Orrefors.

Ingegerd Råman är en av de mer meriterade glasformgivarna i Sverige med ett synsätt på glasformgivning som passar väl in i Orrefors varumärke.


- Klart glas är det material som jag har störst kärlek till. Det iscensätter sig självt genom sättet att bryta ljuset. Ett litet föremål kan ha samma dignitet som en stor praktpjäs! Det är min drivkraft och därför passar jag och mitt formspråk in i varumärke Orrefors. På Orrefors finns tillgångar och resurser som jag ser fram emot att arbeta med, säger Ingegerd Råman.

- Kombinationen form och funktion är spännande. Att göra en form med exakthet är otroligt svårt — du kan aldrig fuska. Föremålet måste leva upp till det som det utstrålar. Briljans och omsorg har en plats att försvara! Förmågan att utveckla detta skiljer Orrefors från andra glastillverkare, menar Ingegerd Råman.

- Hon är kvalitativ och välbalanserad samtidigt som hon är nyskapande och omsorgsfull, säger Jens Nielsen, varumärkeschef på Orrefors. Hon har inte jobbat med kristall tidigare, men har en stil och ett tankesätt som jag tror skulle kunna tillföra det materialet något nytt, t ex den slipade kristallen.

Ingegerd har redan börjat rita på ett projekt för Orrefors som hon beskriver "karaff för damdricka — enligt tradition som för tankarna till Simon Gate, men även framåt i tiden".

Ingegerd Råman (f. 1943) är krukmakare med utbildning från Konstfack. Hon har tidigare varit verksam som glasformgivare på först Johansfors och sedan Skrufs glasbruk. Hon är av regeringen utnämnd till professor.

För ytterligare information, kontakta:
Jens Nielsen, varumärkeschef Orrefors, tel: 0481-34184
eller Ingegerd Råman, tel: 08-6607559


Ingegerd Råman´s homepage at
www.scandinaviandesign.com/ingegerdraman