Pressmeddelande 22 augusti 2006

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN
GÖTEBORGS UNIVERSITET

Foto: Kalle SannerLars Engman ny högskolerektor vid HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk
Lars Engman, designchef vid IKEA of Sweden, blir från och med årsskiftet 2006/2007 ny högskolerektor för Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet. Med rekryteringen vill HDK fortsätta att utveckla visionen att stärka sin betydelse som nationell och internationell aktör inom områdena design och konsthantverk.

- Lars Engman är en internationellt etablerad och stark designprofil, med en gedigen hantverksutbildning i botten, säger dekanus Hans Hedberg vid Konstnärliga fakulteten, som har huvudansvar för rekryteringen.
- Jag är både glad och stolt över denna rekrytering, som ger förutsättningar för ett ledarskap som kan leva sig in i och vidareutveckla HDK:s båda dominerande förhållningssätt; design och konsthantverk, liksom lärarutbildningen och forskningen.

Lars Engman ser fram emot sin nya roll som ledare för utbildning och akademi med entusiasm:- Det är med stor lust och respekt jag blir ledare för en skola med så mycket kompetens och kreativitet som HDK, säger Lars Engman. Under lång tid har jag haft möjlighet att följa skolans utveckling och förändring. Design och konsthantverk har blivit en allt viktigare del av människors vardag. Det är på HDK man ska finnas om man vill vara med och påverka framtida vardag, samhällsutveckling och forskning inom områdena.

Lars Engman har även stor erfarenhet av uppdrag som utbildningsrådgivare vid flera svenska universitet och högskolor samt som ledamot av Vetenskapsrådet och Svenska Institutets styrelse.

- Jag hoppas kunna bidra med lång internationell yrkeserfarenhet inom management av konstnärliga och yrkesorienterade verksamheter, säger Lars Engman.

Rekryteringsarbetet, förd av en rekryteringsgrupp tillsatt av HDK:s styrelse och ledd av dess ordförande Sven-Olof Bodenfors, har drivits utifrån en mycket krävande rekryteringsprofil.
HDK sökte en person med förståelse för skolans ämnesområden, med internationell och nationell förankring, ett brett kontaktnät inom akademi, näringsliv och samhälle och med erfarenhet av analytiskt och strategiskt tänkande. I början av sommaren lämnade styrelsen förslaget på ny högskolerektor till Konstnärliga fakultetens dekanus Hans Hedberg.

Högskolan för Design och Konsthantverk tillhör den Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet, Sveriges enda i sitt slag. Vid Konstnärliga fakulteten finns även Filmhögskolan, Högskolan för fotografi, Högskolan för scen och musik, Konsthögskolan Valand samt enheterna Litterär Gestaltning och GOArt (Göteborg Organ Art Center). Inom Konstnärliga fakulteten bedrivs utbildning, forskarutbildning, forskning och konstnärligt utvecklingsarbete inom ett brett spektrum av ämnesområden.


HDK
Högskolan för Design och Konsthantverk, Göteborgs Universitet, Box 131, 405 30 GÖTEBORG
Besöksadress: Kristinelundsgatan 6-8, Tfn: 031-7731000, Fax: 031-7734888
Updaterad: 2005-04-07, URL: http://www.hdk.gu.se