Gustav Person – Provinssnickarens poesi

 Gustav Person – Provinssnickarens poesi – utställning på Falkenbergs museum

halland.se tipsar: Formgivaren och snickaren Gustav Person hyllas för att bryta ny mark i skandinavisk designtradition. I utställningen Provinssnickarens poesi visas formgivarens möbler med snillrika fogar och poetiska funderingar kring fogar. Utställningen öppnar den 1 februari 2014 i projektrummet på Falkenbergs museum. Provinssnickarens poesi är först ut i nästa års serie av mindre utställningar på museet.

För att man ska förstå kopplingarna mellan möblernas fogar och de mer abstrakta fogarna i livet, har formgivaren använt sig av poesi som verktyg. Han menar att dikter ofta är väldigt konkreta, men de berör saker som är svåra att komma åt på annat vis.

Jag söker i det lilla

inte för att tid förspilla

utan för att se i detta

vad det lilla vill berätta

Gustav Person

Olika sorters fogar håller samman oss människor i varierande situationer och grupper. Är det så att något så fysiskt som en förlovningsring fortfarande håller samman två människor? Idag måste vi anstränga oss för att hitta det som är tillräckligt starkt och beständigt. Det måste också vara flexibelt och anpassningsbart. Annars håller det inte mot yttre påfrestningar och inre slitningar, anser formgivaren.
Fogar uppstår även mellan t ex djur, institutioner, politiska partier, idrottslag och gemensamma intressen funderar Gustav Person. Fogar kan dessutom vara sömmar i textilier, ett gem till en hög papper, mötet mellan två träbitar o s v.
Man kan läsa fogar både med ögonen och med händerna. Därför är det lättare om man själv får sätta samman dem, tycker Person. Det är anledningen till att han i sina möbler har arbetat med demonterbara fogar. För dessa kan man själv bygga samman och ta isär.
Provinssnickarens poesi är Gustav Persons arbete för masterexamen; inredningsarkitektur och möbeldesign, Konstfack, 2013.

Kort om Gustav Person (född 1983), uppvuxen utanför Halmstad
2013 Designpris Nykomlingen, Konsthall Artipelag
2013 Masterexamen, Konstfack; inredningsarkitektur och möbeldesign
2011 Kandidatexamen; möbelsnickeri, Carl Malmstensskolan (Carl Malmsten – Furniture Studies). Gesällbrev, Liten silvermedalj inom möbelsnickeriyrket, Carl Malmstensskolan
2009 Hantverkspris av Halmstads Näringslivs AB
2006-2008 Möbelhantverk, utbildning Grebbestads folkhögskola

Utställningen pågår 1/2 – 25/5 2014.

Information
Christina Taube, Falkenbergs museum, 0346-88 61 27, christina.taube@falkenberg.se

falkenberg