Anna Kraitz utställning pågår fram till den 1a november 2008!
– möbler, porslin, objekt och tankar

Jag försöker greppa världen omkring mig
min vardag

Jag famlar, försöker förstå, samlar ihop, letar,
skildrar, berättar stora och små historier.

Jag berättar min version av livet
med mina saker

Allt snurrar på så fort - skeenden virvlar förbi
saker finns i mängder
vår värld svämmar över
ändå måste jag fortsätta berättandet

Att Anna Kraitz blev mamma för några år sedan anas mer än tydligt i hennes senaste produktion.
I den nya limiterade serien av porslinsvaser "Early Bird" har hon utvecklat den lekfullhet hon tidigare visat prov på.
Som exempelvis vasen med utanpåliggande färgglada knappar som enda dekoration på halsen. Eller vasen med en av ett skärp hopsnörd midja. Allt detaljrikt utfört och färgsatt - helt i porslin.
Dottern Beatrix har fått ge namn till den fåtölj som Källemo producerar sedan 2007. Nytt till utställningen är en soffa i samma serie. Mjuk och böljande form där knapparna i ryggens stoppning går från symmetri till kaos.
I utställningen visas också ett urval av porslin, möbler och lampor formgivna de senaste åren.
Anna Kraitz tilldelades Bruno Mathsson-Priset i september i år.
Mathsson-fonden säger i sin motivering, att Anna Kraitz går sin egen väg med stark konstnärlig intuition. Genom att grundligt studera möjligheter skapar hon också sin egen frihet och tar sedan ansvar för den genom att också agera entreprenör. I hennes säkra och ofta överraskande känsla för form och funktion finns alltid en humoristisk dimension.
I en presentation av Anna Kraitz skriver Hedvig Hedqvist:
– Anna Kraitz är en berätterska som modigt visat styrkan i att inte vara styrd av någon uppdragsgivare. I hennes värld är möbler konstverk som både talar till oss och med varandra. Det finns alltid personlighet och utstrålning i uttrycken, objekten ska klara sig.
Anna Kraitz har utbildat sig till designer vid Academy of Fine Arts, Budapest, samt vid Pernbys målarskola och Beckmans designskola.
Anna Kraitz har arbetat med det gummiliknande materialet polyuretan i snart sju år och tämjt den tjocka massan till egna vildsinta svällande former. Hon har uppmärk-sammats och prisats för sitt personliga formspråk som sticker ut från den gängse minimalistiska sakligheten. Det började med en liten soffa traditionellt tillverkad men med ett nytt och lustfyllt uttryck. Soffan var hennes examensarbete på Beckmans formlinje. För Anna Kraitz var det självklart att utgå från sina egna erfarenheter av sittande – alltid med fötterna under sig. Därför blev det en soffa som passar den sittställningen. Den asymmetriska soffan/schäslongen (nästan symetrisk, om man sätter ihop två stycken) har numera fått ett småsyskon, en fåtölj med liknande egensinnigt uttryck. Te- eller kaffekoppen You är ett annat exempel på form anpassad till ett fysiskt välbehag. You – familjen har utökats med både tekanna och ljusstake som med sina fysionomier verkar som klippta från Alice i Underlandet.
Beridaregatan/Östra Stallmästaregatan, Malmö. 040 - 92 92 00
Öppettider M.-F. 10.00 - 16.00. L.-S. 12.00 - 16.00
info@scandinaviandesign.com