Pressbilder
Alla bilder är i formatet RGB, jpeg.
Bilderna har en upplösning av 300 pixlar/tum.

För att ladda ner bilderna håll markören nertryckt på länken eller bilden tills dialogrutan framträder "spara länk till skiva" spara ner filen till datorn.


Ladda ner "2003 års +1-diplom" som Acrobat-fil


Ladda ner
Högupplöstbild


Ladda ner
Högupplöstbild

   

2003 års +1-diplom går till Matti Klenell för lampan Kapoor (Örsjö belysning AB). Den årliga utmärkelsen delas ut av Forum, Skandinaviens ledande facktidskrift om inrednings-arkitektur.
Priset är ett hederspris och tilldelas det mest intressanta inredningsobjektet
under Stockholm Furniture Fair. Enväldiga domare har varit Eero Koivisto och Ola Rune, förra årets mottagare av diplomet.
»Det som vid första anblicken kan te sig som en standardlampa visar sig vid en närmare titt vara en mycket raffinerad formstudie,« förklarar Eero Koivisto och Ola Rune. »Om PH-lampan är extrovert är Kapoor avancerat introvert. Den besitter ett återhållet uttryck som ger den en lång livslängd. Kapoor må vara synbart enkel, men är i själva verket mycket komplex.«
»Det mest utmärkande med lampan är den trattformade reflektorn med lågt liggande ljus-källa,« tycker Matti Klenell själv. »Tratten påminner mig om verk av Anish Kapoor [brittisk/indisk konstnär] och har fått ge namn åt lampan. För mig är lampan ett steg mot ett mer bearbetat uttryck, mindre direkt, mer subtilt.«
Reglerna för +1: ur det utbud som visas under Stockholm Furniture Fair – i mässhallarna i Älvsjö, på designskolorna och i showroomen på stan – väljer Forum årets nyhet. Möjliga pristagare är därmed alla utställda bruksobjekt – möbler, armaturer, textilier, beslag – stort som smått. Priset beaktar hela inredningsspektrat. »Detta är andra året vi delar ut diplomet,« säger Forums redaktör Mark Isitt. »Förra året bad vi Björn Dahlström ta ansvar för urvalet och han valde soffbordet Brasilia av Eero Koivisto och Ola Rune. Nästa års enväldiga domare blir följaktligen Matti Klenell. På så vis kan priset aldrig tilldelas en och samma designer två år i rad.«


Forum, Skandinaviens ledande facktidskrift om inredningsarkitektur, utser årligen Sveriges bästa inredning. På Möbelmässan i Stockholm premierades den 5/2 nedanstående arkitekter och inredningar. I samband med prisceremonin gav Forum också ut ett temanummer om pristagarna och deras verk - www.scandinaviandesign.com/forum

Ladda ner "Bästa inredning 2002" som Acrobat-fil


Ladda ner
Högupplöstbild


Ladda ner
Högupplöstbild


Ladda ner
HögupplöstbildArlanda VIP-lounge
Inredningsarkitekt:
Jonas Bohlin
Medverkande projekterande arkitekter:
Koncept
Beställare: Luftfartsverket
Yta: 925 kvm.
Färdigt: maj 2002
Adress: Stockholm-Arlanda flygplats, Pir F

Ur juryns motivering:
VIP-loungen spränger gränser. Den bör redan nu räknas som en klassiker. Detaljer och helhet samverkar till en Sverigebild som sinnligt och poetiskt upphäver rummets begränsning. Bohlin raderar den stereotypa bilden av nordisk design som bara funktionsinriktad och blond. Istället sätter han besökaren – allt från statsmän till rockgrupper – i samband med ett djupt rotat lager av minnen och upplevelser av svenska landskap.

Jonas Bohlin
Bild: Johan Fowelin


Ladda ner
Högupplöstbild

Pir F med VIP-loungens huvud-entré i bottenplan.
Bild: Johan Fowelin


Ladda ner
Högupplöstbild

Ett av fyra VIP-rum. Lokalerna domineras av Jonas Bohlins egendesignade möbler. Mattan är från Kasthall. All konst är inlånad från Stockholms konstkansli och varieras över tiden. Här ett verk av Clay Ketter.
Bild: Johan Fowelin


Ladda ner
Högupplöstbild

Den amerikanske konstnären Steven Bachelders ihopmonterade körsbärsträd med skira tygblommor dominerar VIP-loungens centrala rum. Bakom panelerna i ask döljer sig utställningsskåp. På golvet gotländsk kalksten.
Bild: Johan Fowelin


Ladda ner
Högupplöstbild


Baltic Centre for Contemporary Art
Inredningsarkitekt: Åke Axelsson
Beställare: Gateshead Council i samarbete med Art Councils of England
Yta: 12 000 kvm.
Färdigt: juli 2002
Adress: South Shore Road, Gateshead

Ur juryns motivering:
Axelssons inredning är på papperet sparsmakad, några få byggklossar, i grunden bara ett bord, en stol och en hylla. Men ingen inredning under året som gick vågar lika mycket och lyckas med lika små medel prägla en byggnad. Axelsson prövar gränsen för vad en inredning är, bryter ner den till en karg kärna, och han gör det i en byggnad som egentligen borde vara alldeles för stor och komplex för enkelheten i hans förslag.

Åke Axelsson
Bild: Johan Fowelin


Ladda ner
Högupplöstbild

Personalens uppehållsrum med utsikt nedför floden Tyne. Fåtöljen är specialritad. På golvet presenning. På väggarna skymtar inramade omslag till museets nyhetsbrev.

Styrelserummet - det reducerade möblemanget består endast av stolen Bello som likt satelliter kretsar kring ordförandens runda bord i rummets mitt.
Bild: Johan Fowelin


Moderna Museet c/o
Inredningsarkitekt: Arkitektkontoret Fråne Hederus Malmström
Beställare: Moderna Museet och Statens fastighetsverk
Yta: 7000 kvm, varav publik del 1900 kvm
Färdigt: juni 2002
Adress: Klarabergsviadukten 61, Stockholm

Ur juryns motivering:
Arkitektkontoret Fråne Hederus Malmströms inredning har lyckats förändra inte bara ett hus utan ett helt kvarter. Det är mer än någon annan inredning klarade av 2002. Hemligheten är inte minst strukturell. Till stora delar har FHM vänt ut och in på Rafael Moneos mögelskadade museum på Skeppsholmen. En rymlig och ödslig entré är ersatt av en händelserik och informationstät tack vare serveringens och bokhandelns läge direkt innanför portarna. En sugande snedställd långvägg leder besökarna in i utställningssalarna i de temporära lokalernas inre.

Arkitektkontoret Fråne Hederus Malmströms
Bild: Johan Fowelin


I anslutning till museets informationscentral ligger loungen. Billiga material understryker museets temporära karaktär: fåtöljerna, designade av Claesson Koivisto Rune för Skandiform, är klädda i galon och på golvet ligger en heltäckningsmatta i enkel nylonväv. Den veckade tidningshyllan i plexi är ritad av arkitekterna.


Arkitektkontoret Fråne Hederus Malmström har skapat en mycket tillgänglig entrédel med restaurang och bokhandel omedelbart innanför portarna. Den gröna väggen leder besökaren in till utställningsrummet
i lokalens innersta.
Bild: Johan Fowelin


Academian Restaurang & Bar
Inredningsarkitekt: Thomas Eriksson Arkitektkontor
Medverkande projekterande arkitekter: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor
Beställare: SAS Flight Academy genom Carl-Gustaf Lundberg
Yta: 350 kvm.
Färdigt: september 2002
Adress: SAS Flight Academy, Stockholm-Arlanda flygplats

Ur juryns motivering: Denna personalmatsal har en designnivå som vanligen bara förekommer på centrala adresser med exklusiva menyer. Därmed inte sagt att den försöker vara mer än just en fungerande personalmatsal. Snarare är den en djärv uppdatering eller nytolkning av personalmatsalen som idé. Academian Restaurang & Bar visar kunderna förtroende. Hela tiden öppnar sig möjligheten att göra de fria val som borde vara självklara på en personalmatsal men sällan är det.

Thomas Eriksson
Bild: Johan Fowelin


A la carte-restaurangen, kallad slow-food-avdelningen, är separerad från övriga matsalen via draperier. Lövverket på spegelbotten gör rummet synbart djupare. De specialritade borden har kompletterats med stolar från Crassevig.

Fast-food-avdelningen. Barpallarna ritades ursprungligen av Thomas Eriksson till SAS-loungerna. Här har de försetts med röd lädersits. Belysning från Flos. Bild: Johan Fowelin


Ladda ner
Högupplöstbild

 

För ytterligare information kontakta:
forum@provisa.se

mark.isitt@provisa.se
tel: +46 (0)8 555 400 65,
fax: +46 (0)8 555 400 75

Adress: Forum, Provisa Information AB,
Styrmansgatan 1, Box 5019, 102 41 Stockholm