2004 års +1-diplom går till norska Norway Says för pausmöbeln Break. Den årliga utmärkelsen delas ut av Forum, Skandinaviens ledande facktidskrift om inredningsarkitektur.

Forums +1-diplom premierar den mest intressanta nyheten på Stockholm Furniture Fair. I år går diplomet till det Oslo-baserade designkollektivet Norway Says. Enväldig domare har varit Matti Klenell, förra årets mottagare av +1-diplomet. Så här skriver han i sin motivering:

»Norway Says samarbete med stoppmöbelproducenten L. K. Hjelle har resulterat i en mycket sammanhällen kollektion samtida och intelligenta möbler. Mest glänser pausmöbeln Break. Trots sin diskreta form tar den plats, rör på sig och markerar att den finns. Den klarar utan problem balansgången mellan att vara en uttrycksfull gestalt, ett praktiskt sittredskap och en användbar möbel för offentliga sammanhang.«

»Att få +1-utmärkelsen är en enorm bekräftelse på vår nya satsning på designmöbler«, säger Dag Hjelle, marknadsansvarig på L. K. Hjelle, ett företag vars övriga sortiment domineras av traditionella hantverksmöbler. »Norway Says har hela tiden hävdat att Break skulle bli ett samtalsämne på Stockholmsmässan och nu fick de mer rätt än de någonsin kunnat ana.«

»Detta är otroligt roligt«, säger Torbjörn Anderssen, en av Norway Says tre grundare. »Det är första gången vi visar Break. Att få pris för bästa nyhet här i Stockholm, på norra Europas största mässa, är en stor ära.«
Norway Says drivs av de tre produktformgivarna och inredningsarkitekterna Torbjörn Anderssen, Andreas Engesvik och Espen Voll. Trion har snabbt etablerat sig som Norges mest framstående unga formgivare och har mottagit ett flertal lokala priser sedan starten hösten 2002. Forums +1-diplom är det första internationella pris företaget mottagit.

Reglerna för +1 är enklast tänkbara. Ur det utbud som visas under Stockholm Furniture Fair väljer Forum årets nyhet. Möjliga pristagare är därmed alla utställda bruksobjekt – möbler, armaturer, textilier, beslag – stort som smått. En enväldig domare väljer ut vinnarobjektet. Uppdraget att välja nästa års +1-objekt tillfaller vinnaren. På så vis kan samma formgivare aldrig vinna priset två år i rad. Tidigare vinnare är Matti Klenell (2003) och Eero Koivisto och Ola Rune (2002)

För ytterligare information kontakta: forum@provisa.se tel: +46 (0)8 555
400 65 fax: +46 (0)8 555 400 74 Adress: Forum, Strandvägen 19, 114 56 Stockholm


Forum, Skandinaviens ledande facktidskrift om inredningsarkitektur, har för fjärde året utsett Sveriges bästa inredning. På Möbelmässan i Älvsjö premierades den 4/2 2004 nedanstående arkitekter och inredningar. I samband med prisceremonin gav Forum ut en bok om pristagarna och deras vinnande verk. Under mässan är/var boken tillgänglig i Forums monter (EH:06) på entrétorget.



Mellan Hägg och Sillén
Arkitekt: White genom Per Bornstein och Mattias Lind
Beställare: Sjöhistoriska museet, Stockholm
Yta: 300 kvm.
Färdigt: april 2003
Adress: Sjöhistoriska museet, Djurgårdsbrunnsvägen 24, Stockholm

Juryn: Till bästa inredning 2003 har utsetts Mellan Hägg och Sillén, en utställning av marinmålningar på Sjöhistoriska museet i Stockholm. Segern är smått sensationell då det är andra gången Per Bornstein och Mattias Lind tar emot förstapriset, senast för Happy, Forsman & Bodenfors designkontor (2001 års bästa inredning). Bornstein och Lind belönas med Gulddiplomet för att: »Mellan Hägg och Sillén är ett rum som gör all kategorisering onödig. Ett rum som är nog i sig självt, en egen, svindlande värld. Detta är inredningsarkitektur när den är som allra bäst.« Citatet är hämtat ur boken som sammanfattar tävlingen.


Bild: Johan Fowelin

 


Bild: Johan Fowelin

Bild: Johan Fowelin
   


Sfera Building
Arkitekt: Claesson Koivisto Rune genom Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune
Beställare: Ricordi & Sfera Co
Yta: 1200 kvm.
Färdigt: juli 2003
Adress: 17 Benzaiten-cho, Higashiyama-ku Kyoto (Gion), Japan

Juryn: Claesson Koivisto Rune får priset för att skickligt ha gripit sig an såväl interiör som exteriör i detta kulturhusprojekt: »Arkitekterna har via sitt karakteristiska formspråk sammanfört element från öst- och västerländska traditioner till en friflytande men fängslande helhet.« Citatet är hämtat ur boken som sammanfattar tävlingen.


Bild: Johan Fowelin

 


Bild: Johan Fowelin

Bild: Johan Fowelin


Neonatal samvårdsavdelning 21
Arkitekt: Petra Karsenbarg och Daniel Snidare
Beställare: Karolinska sjukhuset
Yta: 500 kvm.
Färdigt: april 2003
Adress: Danderyds sjukhus, byggnad 12, Stockholm

Juryn: »Arkitekterna har tagit till vara sjukvårdspersonalens kompetens och skapat en miljö som i praktiken ersätter livmodern«. Juryn vill med denna utmärkelse uppmuntra fler arkitekter att intressera sig för liknande projekt inom sjukvården. Citatet är hämtat ur boken som sammanfattar tävlingen.


Bild: Johan Fowelin

 


Bild: Johan Fowelin

Bild: Johan Fowelin
 

För ytterligare information kontakta:
forum@provisa.se

mark.isitt@provisa.se
tel: +46 (0)8 555 400 65
fax: +46 (0)8 555 400 74
Adress:
Forum, Strandvägen 19, 114 56 Stockholm

Forums pris »Sveriges bästa inredning 2003«
sponsras av Mecedes-Benz