Den är lika enkel i sitt uttryck som avancerad i sin konstruktion. Stolen UNI, producerad av Avarte och designad av Samuli Naamanka, blir årets +1-pristagare i Helsingfors.

Utmärkelsen delas varje år ut av tidskriften Forum AID till årets mest intressanta nyhet på Helsinki Design Week eller Habitare.

Förra årets vinnare är alltid enväldig jury
År 2007 fick det finska arkitektkontoret Heikkinen-Komonen Architects +1-priset för sitt prefab-hus Laavu. Mikko Heikkinen har valt årets pristagare, och motiveringen lyder:

"Samuli Naamanka/Avarte får +1-priset 2008 för stolen UNI. En ros är en ros och en stol är en stol. UNI av Samuli Naamanka är en stol som får design att se enkelt ut. Den lätta, stapelbara stolen i formpressad björk är lika vacker som bekväm. En möbel av plywood - som inte ser ut som en plywoodmöbel. Och ändå tar tillvara materialets alla möjligheter. De delar som blir över när UNI sågas ut används till andra produkter".

UNI kommer att finnas i 3 olika färgställningar.

Årets pristagare
Inredningsarkitekten Samuli Naamanka, född 1969, bor och arbetar i Esboo i Finland. Han är utbildad grafiker och möbeldesigner och har ofta prisats för sin variation och innovationsförmåga. Vid sidan av produkter och inredning har Samuli Naamanka specialiserat sig på miljö och material, och bland annat uppfunnit en metod för att skapa färgad och mönstrad betong.

Samuli Naamankas samlade arbete visas på en egen utställning under Tokyo Design Week, 30 oktober till 3 november 2008. Läs mer på www.samulinaamanka.com

Reglerna för Forum AID:s +1-pris
Reglerna för +1-priset är enkla. Ur det utbud som visas under Helsinki Design Weeks utställning Show 100, väljer förra årets pristagare från Habitare vem som ska tilldelas Forum AID:s +1-pris. Möjliga vinnare är alltså alla utställda nyheter - möbler, armaturer, textilier och beslag. Vinnaren får även uppdraget att utse nästa års pristagare på Habitare. På så vis kan samma formgivare aldrig vinna priset två år i rad.

Tidigare pristagare på Helsinki Design Week och Habitare har varit Heikkinen-Komonen Architects för prefab-huset Laavu 2007 och Timo Salli för Helsinki Lighthouse 2006. På Stockholm Furniture Fair har priset delats ut årligen sedan 2002.

För mer information, kontakta Forum AID:s presskontakt:
Elina Smidlund Sigray, Forum AID, Strandvägen 19, SE-114 56 Stockholm
E elina@forumaid.com, T +46 8 555 400 62, F +46 8 555 400 74.