Under en ceremoni i Stockholms konserthus 050209 utropades spelhallen Gamer's Paradise till Sveriges bästa inredning 2004. Hallen, som ligger i ett skyddsrum från 70-talet, är ritad av svensk-argentinaren Abelardo Gonzalez. Gonzalez slog hela svenska arkitektureliten.

Gamer's Paradise på Djäknegatan 33 i centrala Malmö utsågs ikväll (9 februari) till Årets inredning 2004. Under en ceremoni i Stockholms Konserthus tilldelades arkitekten Abelardo Gonzalez Gulddiplomet av tidskriften Forums chefredaktör Mark Isitt.
Priset är det mest prestigefyllda inredningspriset i Norden och årets upplaga lockade samtliga av Sveriges ledande arkitektkontor.

Tidskriften Forum har delat ut priset under närmare 25 år. En internationell jury från Tyskland, Nederländerna, Norge, Finland och Sverige stod bakom årets val. Förutom Gamer's Paradise var två inredningar nominerade: börsmäklarföretaget OMX:s huvudkontor i Stockholm av Sandellsandberg genom Thomas Sandell och Postens huvudkontor av BSK arkitekter genom Lise-Lott Söderlund i samarbete med Dudley Böhm arkitekter genom Michael Dudley. Men Gamer's Paradise framstod tidigt som vinnaren, menar Isitt som har följt juryns diskussioner kring de 46 anonymt inskickade tävlingsbidragen. Så här kommenterar han och Forumredaktionen vinnaren i sitt senaste nummer (ute imorgon, 10 februari):

»På Gamer's Paradise har Abelardo Gonzalez redigerat sig själv tills bara de mest fundamentala byggstenarna återstår och sedan pusslat samman ett rum som viskar högre än något han tidigare skapat i sin 25-åriga karriär. Med utgångspunkt i en stenhårt förenklad planlösning har han översatt de klaustrofobiska rum som förekommer i dataspelen till en suggestiv verklighet och utnyttjat lokalens ursprungliga förutsättningar som skyddsrum maximalt. Därtill är Gamer's Paradise en logistisk dröm: spelhallen har 120 dataskärmar, är öppen 24 timmar om dygnet men sköts av endast en person.«

Abelardo Gonzalez är tidigare mest känd för sina spektakulära och lätt barocka inred-ningar av åtskilliga restauranter, däribland nattklubben Tunneln (1988) i Malmö. Han har ritat ett flertal villor bland annat för Per Gessle. Han ritar nu en ny spelhall i Stockholm, också den för Gamer's Paradise.

OMX tilldelades Silverdiplomet och Posten Bronsdiplomet.

Priset för Årets inredning är ett rent hederspris. De belönade arkitekterna får varsitt diplom. En kopia av diplomen tilldelas beställarna av respektive inredning för att placeras i den belönade lokalen.

Årets internationella jury hade 46 inredningar att välja bland, samtliga producerade av inredningsarkitekter i Sverige (mellan 1 oktober 2003 och 30 september 2004).

De senaste årens vinnare:
• 2003 - »Mellan Hägg och Sillén«, utställning av marinmålningar på Sjöfartsmuseet i Stockholm, av White arkitekter genom Per Bornstein och Mattias Lind
• 2002 - Arlanda VIP-lounge av Jonas Bohlin
• 2001 - Happy designbyrå, kontor, av White arkitekter genom Per Bornstein och Mattias Lind
• 2000 - Dobedo, IT-kontor, av Koncept genom Nils Nilsson


Pressbilder
Alla bilder är i formatet RGB, jpeg.
Bilderna har en upplösning av 300 pixlar/tum.

För att ladda ner bilderna håll markören nertryckt på länken eller bilden tills dialogrutan framträder "spara länk till skiva" spara ner filen till datorn.


Fotograf: Johan Fowelin


OMX tilldelades SilverdiplometOMX
Bild: Max Plunger

• OM-gruppens huvudkontor i Stockholm av Sandellsandberg genom Thomas Sandell. Börsmäklarkontoret, inrymt i en Ford-fabrik från 30-talet, har en samtida arbetsmiljö som är imponerande effektiv och funktionell, befriad från onödiga utsmyckningar utan att någonsin bli torftig. En myrstack för 2000-talet, tycker juryn.


Posten tilldelades Bronsdiplomet.Posten
Bild: Fabio Galli.

• Postens huvudkontor av BSK arkitekter genom Lise-Lott Söderlund, i samarbete
med Dudley Böhm arkitekter genom Michael Dudley. Ett formfyrverkeri som placerar
Posten mitt i nuet. Juryn imponeras särskilt av rumsupplevelsen, arkitekternas förmåga
att skulptera fantasieggande rumsligheter.


 

För ytterligare information kontakta:
forum@provisa.se

mark.isitt@provisa.se
tel: +46 (0)8 555 400 65
fax: +46 (0)8 555 400 74
Adress: Forum,
Strandvägen 19, 114 56 Stockholm