Vuokko Nurmesniemi
Kaj Franck designpris 1997

6 mars - 5 april 1998
     

Vuokko Nurmesniemi erhöll förra året det prestigefyllda Kaj Franck Designpris. Som formgivare har hon varit en viktig förnyare inom sitt område. Hennes kläddesign, konfektions- och inredningstyger hör till det fundamentala inom finsk konstindustri. Prissumman på 50 000 FIM har donerats av Stiftelsen Finlands Mässa Design Forum Finland ställer sitt galleri till pristagarens förfogande.

Åren 1953-60 verkade Vuokko Nurmesniemi som Marimekkos konstnärliga ledare. Där började hon förnyelsen av de tryckta tygerna som då var småmönstrade och dystra. Den unga designern ville ha stora och klara färgytor, vilket då inte var lätt att genomföra tekniskt. Hennes första tryckta tyget, Tibet, representerade en ny tid. Det gjorde även de plagg som Vuokko formgav för Marimekko och som kom i produktion 1954. Allemansskjortor i tyget Piccolo glöder än i gult, orange och rosa på affärerna hyllor, precis som då de togs i produktion för årtionden sedan.

Vuokko Nurmesniemis bana som självständig företagare inleddes efter Marimekko-perioden. Vuokko-plaggen presenterades för första gången i Köpenhamn i början av 60-talet och blev en stor framgång. Utmärkande för plaggen är de skickliga skärningarna, grafiskt klara linjer och en förfinad färgskala. De flesta klänningar, kappor och aftondräkter minns man från fotografen Max Petrelius effektfulla bilder. Det egna företaget är Vuokko Nurmesniemis utmaning även idag.

Vuokko Nurmesniemi är den internationellt mest framgångsrika finska kläddesigner. Hon har även tidigare fått många priser såväl i hemlandet som utomlands. Ett av de första internationella priserna var Grand Prix för planering av Finlands avdelning vid Triennalen i Milano 1964 tillsammans med Antti Nurmesniemi. Hennes arbeten finns i många betydande museers samlingar och har presenterats i de flesta viktiga modetidskrifter.

Välkommen!

Back to