I samarbete med Malmö stad
31 oktober – 18 januari 2009


Porträtt Gert Wingårdh. Foto: Hans Gedda


Gert Wingårdhs arkitektur, som präglas av såväl poetisk konstnärlighet som innovativa tekniska lösningar, i kombination med hans livfulla berättarförmåga, har gjort honom till Sveriges mest uppmärksammade arkitekt.

Gert Wingårdh har verkat som arkitekt under drygt 30 år. Närmare tusen projekt har vuxit fram – från komplexa helhetslösningar till noggrant genomarbetade detaljer, från stadsbyggnadsprojekt till inredningar och skyltprogram. Under senare tid har kontoret, med idag 140 anställda, genomfört flera prestigefyllda offentliga uppdrag, som Sveriges ambassader i Berlin och Washington DC.

Gert Wingårdh har fått många utmärkelser, bla har han fått Kasper Sahlin-priset vid fem tillfällen. Den senaste utmärkelsen fick han för K-fem, Vällingby köpcentrum, i samband med World Architecture Festival i Barcelona den 22-24 oktober. Juryn menar att K-fem är den självklara vinnaren i den aktuella kategorin shopping då projektet präglas av tydlighet, elegans, nerv och skärpa. Projektet presenteras i utställningen.

I Skåne representeras Gert Wingårdh bl a av Kajplats 01 i Västra Hamnen i Malmö och Citadellsbadet i Landskrona, båda representerade i utställningen ”Åtta hus”. Andra exempel är Ericssons kontorshus i Lund, Skifferhusen i Mariastaden och bostadshuset vid Margaretaplatsen i Helsingborg m fl. Gert Wingård har också tagit steget över Öresund och är där aktuell med såväl stadsplan som två kontorshus på Havneholmen i Köpenhamn.

Just nu uppmärksammas tre projekt i stadsdelen Hyllie i Malmö; Malmö Arena som invigs under utställningstiden, köpcentrat Emporia och ett hotell. Byggnaderna kommer genom sin uttrycksfulla arkitektur att prägla den nya stadsdelens landskap. De tre Hyllieprojekten, i utställningen presenterade som ”en struktur” är ett tillägg till utställningen ”Åtta hus” som ursprungligen producerats av Röhsska museet i Göteborg i samarbete med Wingårdh Arkitektkontor. Utställningen har också visats på Arkitekturmuseet i Stockholm.

Utställningen kompletteras med katalogen Gert Wingårdh – Trettio års arkitektur genom fyra decennier och essäboken Crucial Words. I katalogen presenteras mer än 350 av Wingårdhs projekt, i essäboken beskriver författare från hela världen tankar kring dagens arkitektur.

Utställningen I Malmö genomförs som ett samarbete mellan
Form/Design Center och Malmö stad.
FORM/DESIGN CENTER
Lilla Torg, MALMÖ
Öppettider: tis–fre 11–17,
tors 11–18, Lör 11–16, sön 12–16