STRING
Modern since 1949
14 oktober - 20 november 2005

Form/Design Center presenterar relanseringen av stringsystemet. Klassikerna, som numera utvecklas av string furniture ab, finns i nya färger och varianter. Alldeles färsk är hyllan för cd, dvd och pocketböcker. Så här skriver Kerstin Wickman, professor på Konstfack om designikonen String:


 
”Vissa ting blir så starkt förknippade med en tid att de blir tidlösa. Detta gäller i hög grad för Nisse Strinnings hylla String som designades 1949. Det kan tyckas märkligt att något så enkelt och oansenligt som denna lilla nätta, lätta hylla med sina tunna gavlar blivit en av 1900-talets främsta designikoner. Orsakerna är flera. Den smala förpackningen är enkel och billig att frakta. Hyllan är lätt att montera. Hyllplanen går snabbt att flytta. Hyllor med olika djup kan kombineras och böckerna hålls på plats av gavlarna. Den är stabil och kan buggas ut i alla riktningar. Antingen väggytan är stor eller liten fungerar String. Det är gaveln som ger hyllan karaktär. Elegant och  finlemmad är den färgade tråden. En smäcker ”stege” som klättrar uppåt väggarna. Fiffig, föränderlig, flexibel…Det är inte konstigt att String med sin enkla modernistiska design blev älskad av efterkrigstidens frihetstörstande européer.”
 


 

MED BLOMMOR OCH BLADER
Ett samarbete mellan europeiska floristhögskolor
14 -16 oktober 2005

Underbart är kort... Under tre dagar kan man njuta av blommor och blader på Form/Design Center. Utställningen redovisar resultatet av en nästan två veckor lång vidareutbildning för europeiska florister.  För fem år sedan bildade mer än 20 institutioner från hela Europa ett nätverk vars främsta mål är att utbyta information på en proffesionell nivå.  Via internationella kurser och workshops jämförs bl a de kulturella skillnaderna i floristyrket. Projektet, Transnational Network Flornet, ingår i
EUs Leonardo da Vinci – Education and Culture nätverk. I det nu aktuella projektet ingår, förutom Sverige, Finland, Italien, Nederländerna, Norge, Tyskland
och Ungern. Samtliga länder har erbjudit kurser på olika teman. Det svenska handlade om attstimulera och utveckla förmågan att erbjuda betraktaren en totalupplevelse genom att planera och bygga en stor utställning. Deltagarna har bland annat studerat rumsgestaltning, ljussättningoch presentationsteknik.
Utbildningen har skett på Ingvar Strandhs Blomsterskola i Oxie i samarbete med floristgymnasiet i Norrköping. Bland lärarna märks bl a professorn och arkitekten Abelardo Gonzalez, Kirsten Dehlholm, konstnärlig ledare för den internationellt mycket uppmärksammande danska teatergruppen Hotel Pro Forma och den norska floristen Runi Kristoffersen.