RUUD EKSTRAND
möbler och sånt
15 april-15 maj

Ruud Ekstrand - inredningsarkitekt och möbelform-givare. Hans mångsidiga formgivning präglas av förmågan att kombinera estetik och funktion med materialkunskap och ett extraordinärt tekniskt kunnande. Ruud är en person som jobbar mål- medvetet i det tysta med mycket högt ställda krav på kvalitet. Han arbetar bl a med Abstracta, Avarte, David design, Iform, Lammhults och Skandiform. Ruud Ekstrand har under sin karriär tilldelats många priser bland dem Forsnäs-priset, Guldstolen och Utmärkt Svensk Form, det sist nämnda inte mindre än 14 gånger!
Ruud Ekstrand föddes i Malmö 1943. Som knappt 20-åring arbetade han som dekoratör på Domus vid Triangeln. 1968 var den första succén ett faktum när möbelserien Formula, i tidens material stålrör och plast, presenterades på mässor i Köln, Stockholm och Chicago. I serien ingick bl a en fåtölj, som efter en tid i träda, nu åter finns i produktion hos David design under namnet Toad! Serien ritades tillsammans med vännen Christer Norrman.
1979 visades hans första kollektion i skiktlimmat trä på Form/Design Center, som sedan dess presenterat otaliga produkter från flitige Ekstrand.

I samband med den stora utställningen som nu öppnar släpps boken om Ruud Ekstrand. Designskribenten Ingrid Sommar har varit redaktör och Christer Strandberg grafisk formgivare.
Mer om Ruud Ekstrand

NYTT SVENSKT TENN
en hyllning till Estrid Ericson
15 april-15 maj

I syfte att revitalisera den tennproduktion som ligger till grund för institutionen Svenskt Tenn initierade vd Yvonne Sörensen projektet Nytt Svenskt Tenn. För att fira Svenskt Tenns 80 år (2004) och införliva ett nytänkande kring tennet som material och dess produktion, fick några av Sveriges främsta formgivare i uppdrag att formge nya objekt som skall komplettera och förnya det befintliga sortimentet. Formgivarna valdes utifrån sin professionalitet, sina skilda och varierande materialkunskaper och uttryckssätt. De utvalda formgivarna är Margot Barolo, Eva Hild, Annika Jarring, Anna Kraitz, Ulrika Mårtensson, Signe Persson-Melin, Ingegerd Råman, Anna von Schewen, Eva Schildt och Sissi Westerberg.